Jól teljesít a magyar gazdaság, de a kormány elővigyázatos

Téma: 

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet az OECD által vártnál, ugyanakkor úgy látja, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal. Hazánk az OECD jelentése szerint is kiemelkedően jól teljesít.

A pénzügyminiszter a közrádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott: több szó esik egy lehetséges új gazdasági válságról, mint amennyi ebből a magyar gazdaság teljesítményén látszik. Hozzátette: a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni.
 
MTI Fotó

A kormány ezért olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét. Törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket. Több minisztériumban is folyik tervezés, amely alapján gazdaságvédelmi programot alakíthatnak ki tavasszal – közölte a pénzügyminiszter.

Az egyik legjobban teljesítő ország

Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között – mondta az OECD friss elemzésének következtetéseit kommentálva a szervezet egyik igazgatója. Arról is beszélt, hogy az államháztartás hiánya a GDP 2,7 százaléka lehet, a 2016-os és 2017-es beruházási adatok pedig szerinte óriási bővülést tükröznek, illetve Magyarországon a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó az OECD-országok közül, ami vonzó a külföldi befektetők számára – ismertették a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában, pénteken.

Emlékeztettek arra is, hogy közben egy másik adat is napvilágot látott, amely szerint a foglalkoztatottsági ráta 69,5 százalékra emelkedett, miközben a munkanélküliség 3,6 százalékra csökken 2018 végén.

Vonzó a kiszámítható gazdasági környezet

Az OECD az elemzéseinek készítésekor leginkább a vállalatok szemüvegén keresztül vizsgálja az adott országok helyzetét, ilyen szempontból szeretne tanácsot, vagy ajánlást tenni az üzleti világnak, hogy az adott országban majd miként érezhetik magukat a vállalatok – magyarázta a műsorban Csath Magdolna közgazdász.

Úgy fogalmazott: egy vállalat számára fontos a társasági adó, ami hazánkban alacsony, fontos a kiszámítható gazdaságpolitika, a költségvetési pálya és az államadósság alakulása.

A 2018-ra becsült gazdasági növekedés lassulást mutat az elmúlt évekhez képest – fűzte hozzá Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza. Mint mondta, a magyar gazdaságot nagyban meghatározza a külső környezet.

Nem lehet a végtelenségig növelni a foglalkoztatottságot

Regős Gábor elmondta, 2010 után nőtt a foglalkoztatottság, ami növelte a gazdaság teljesítményét is. Ugyanakkor a hosszú távú célokat tekintetében fontos kiemelni, hogy nem lehet a végtelenségig növelni a foglalkoztatást, pláne egy olyan demográfiai helyzetben, amilyenben jelenleg Magyarország van – magyarázta a közgazdász.

Hozzátette: az alacsony termelékenységű emberek munkaerőpiacra való visszaterelésével nem lehet nagy gazdasági növekedést elérni. E helyett a hozzáadott értékre, a versenyképességre, az egyetemi képzések szerepének növelésére és számos egyéb területre kellene fektetni a hangsúlyt.

Öt százalék alatti lesz a tavalyi gazdasági növekedés

Varga Mihály az OECD csütörtökön kiadott országelemzéséről szólva kitért arra: a nemzetközi intézmények utólag javítani szokták a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásaikat. A miniszter szerint a 2018-as év jó példa arra, hogy mennyire pesszimista volt az elemzői várakozás; 3,5 százalék volt a legkedvezőbb előrejelzés, ugyanakkor a tavalyi magyar gazdasági növekedés 4,6-4,7 százalék lesz – mutatott rá.

A magyar gazdasági növekedést húzó tényezők közül a pénzügyminiszter kiemelte a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülését.

 Tovább erősítik a foglalkoztatás lehetőségeit

Varga Mihály hangsúlyozta, a munkaerőpiacon az elmúlt években jelentős változás történt, Magyarországon a mintegy 12 százalékosról 3,6 százalékosra csökkent a munkanélküliség, néhány ágazatban munkaerőhiány alakult ki. A magyar kormány nem a bevándorlással kívánja megoldani a foglalkoztatást, a rendelkezésre álló hazai tartalékot szeretnék mobilizálni – jelezte. A magyar munkaerő tartalékának a jelenleg még inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket nevezte, kiemelve a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatottsági arányának növelését.

Varga Mihály elmondta: a következő hónapokban terveznek három-négy olyan intézkedést, amelyek tovább erősítenék a foglalkoztatás lehetőségét mindenki számára.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió, MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között, az erdélyi Tusnádfürdőn - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

A brüsszeli magyar nagykövet tudomása szerint két magyar sebesült meg a brüsszeli merényletsorozatban, mindkettőjüket kórházban ápolják. Ezt Nagy Zoltán nagykövet az M1 élő adásában közölte.

 

Az Aluinvent Zrt. (www.aluinvent.com) nagyszilárdságú és ultrakönnyű alumínium termékek, anyagtechnológiai és anyagvizsgálati berendezések fejlesztésével, gyártásával és mérnöki szolgáltatások nyújtásával foglalkozik.

A magyar női vízilabda-válogatott bejutott a legjobb négy közé a barcelonai vizes világbajnokságon, miután a hétfői negyeddöntőben 11-7-re legyőzte a holland csapatot. Bár a vezetést a németalföldiek szerezték meg, a folytatás magyar örömjátékot hozott.

2019. július 23., kedd, Lenke