Jövőre minden eddiginél több forrás jut honvédelemre

Téma: 

Jövőre 616 milliárd forintot fordít a kormány honvédelmi feladatokra, a legmagasabb összeget a rendszerváltás óta – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a M1-en.

Németh Szilárd azt mondta: 2002 és 2010 között folyamatosan csökkent a honvédség költségvetése – ami kedvezőtlenül befolyásolta a haderőképességet –, a hivatásos katonák száma megfeleződött, a fegyvergyárakat felszámolták, megszüntették.

MTI Fotó Kovács Attila

Ezzel szemben 2010 óta megfordult a trend – mondta az államtitkár. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program céljai között említette, hogy a honvédség létszámát 37 650-re növeljék és 20 ezer tartalékos katona legyen. Jelezte, hogy utóbbiak több mint 40 százaléka már rendelkezésre áll.

Elmondta, hogy a szárazföldi egységeket és a légierőt egyaránt modernizálják.

Németh Szilárd emlékeztetett arra is, hogy a honvédség 2015 óta – amikor az országra óriási migrációs nyomás nehezedett – részt vesz a magyar határok védelmében. A schengeni határok védelmi európai feladat – tette hozzá –, erre Magyarország eddig több mint 330 milliárd forintot fordított, de az összegből az EU „migránsbarát vezetése” egyetlen fillért sem térített meg.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Kovács Attila

Kapcsolódó cikkeink

forrás: Internet. illusztráció

Minden a déli határon az elmúlt hónapokban szolgálatot teljesítő rendőr megkapja az elvégzett munkáért járó pénzt - jelentette ki az országos rendőr-főkapitány helyettese hétfőn Szegeden.

Minden vonalon folyamatos a vasúti közlekedés, bár a szeles, havas időjárás az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést - közölte csütörtök reggel a Mávinform az MTI-vel.

MTI Fotó: Komka Péter

A 6-7 évesek zöme már rendszeres internethasználó, a 10-15 évesek kétharmada pedig minden nap fellép a világhálóra - derül ki egy hazai kutatásból.

2019. október 24., csütörtök, Salamon