"Józan Húsvét" kampány az utakon

Téma: 

A húsvéti ünnepek ideje alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain is fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a közlekedők.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon a forgalom megnövekszik. Erre az időszakra az is jellemző, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztás melletti járművezetés veszélyeit. A rendőrség kiemelten kezeli az ittas állapotban közlekedők, az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők ellenőrzését, kivonását a közlekedésből. A fokozott rendőri jelenléttel a hatóság a közlekedési balesetek megelőzésére, a közlekedők biztonságérzetének növelésére és a zavartalan közlekedés biztosítására törekszik.

Tekintettel arra, hogy az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma 2012-ben az előző évi adatokhoz képest - ha kis mértékben is, de - emelkedett, a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem csak az ünnepi, hanem már az azt megelőző időszakban is, már 2013. március 25-től számíthatnak a közlekedők a közúti ellenőrzésekre.

A kampányidőszak első felében, 2013. március 25 és 29 között az ittas állapotban előidézett közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében folytatott propaganda tevékenység mellett a Nemzeti Közlekedési hatósággal (NKH) közösen ellenőriz a rendőrség. Elsődlegesen a gépjárművezetők és a kerékpárosok kerülnek górcső alá. Az ittasság ellenőrzésén túl, kiemelt figyelmet fordít a hatóság a járművek műszaki állapotának - különös tekintettel a kerékpárok kötelező és ajánlott felszereltségének - meglétére, épségére.
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a polgárőrök is segítik a rendőrök munkáját.

Reflektorfényben a motorosok is
Az enyhülő tavaszi időjárással a motoros szezon is elkezdődik. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a motorkerékpárosok közbiztonsági helyzete az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult, ezért ellenőrzésük is fokozottan előtérbe kerül.

A kampányidőszak második felében, 2013. március 30. és április 1. között, a húsvéti ünnepek alatt kiemelt figyelmet fordít a rendőrség:

Az ittas, vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrésére.
Az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonására.
A passzív biztonsági eszközök ellenőrzésére.

Az ellenőrzések természetesen egyéb jogsértések felfedésére is kiterjednek.

Az ünnep időszakában a fő közlekedési útvonalakon a forgalmi torlódások elkerülése érdekében, a bevásárlóközpontok és üdülőhelyek közelében lévő utakon a hatóság kiemelt figyelmet fordít a zavartalan közlekedés biztosítására, továbbá a szabályszegő magatartások megelőzésére.

Ne feledjék a közlekedési szabályokat gyalogosnak és járművezetőnek egyaránt be kell tartaniuk!

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A vadak párzási időszakának beálltával fokozott óvatosságra van szükség az utakon, hogy elkerülhetőek legyenek a vad gázolása miatti balesetek - mondta az Országos Baleset-megelőzési Bizottság főtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Illusztráció

A jó idő beköszöntével a bezártságnak vége, a gyerekek valósággal kirobbannak, kirohannak a szabadba és ez történik a felnőttekkel is az első tavaszi napokon az utakon.

MTI Fotó Mihádák Zoltán

Hatvanan haltak meg közúti balesetben az elmúlt egy hónapban, ilyen magas halálozási számot évtizedek óta nem tapasztaltak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.

2019. december 10., kedd, Judit