Kapósak a minősített lakáshitelek

Téma: 

Az elmúlt időszakban a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek értékesítése folyamatosan nőtt, május végére a hitelintézetek már csaknem 43 ezer ilyen szerződést kötöttek, a teljes folyósítási volumen pedig elérte az 516 milliárd forintot – írta a Magyar Hírlap szerdán a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

 

A jegybanki értékelés szerint az ügyfelek egyik legkedveltebb jelzáloghitelévé vált a 2017 nyarán az MNB által kialakított minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL), minden bizonnyal a közérthető és áttekinthető feltételrendszer, valamint a versenyképes árazás miatt.

Shutterstock

Ma az újonnan folyósított lakáshitelek mintegy hatvan százaléka fogyasztóbarát, csaknem félszázezren igényeltek ilyen kölcsönt. 

Az MFL bevezetése előtt a háztartási lakáshitel-folyósítások 45-50 százalékát a stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is kedvezőtlenebb változó kamatozású jelzáloghitelek adták, melyeknél a kamat és a törlesztőrészlet mértéke – a választott referenciakamat függvényében – akár három, hat vagy tizenkét havonta is változhat, így hitelfelvevők hosszú távon kevésbé tudják kiszámítani törlesztési kötelezettségeiket – írta a Magyar Hírlap.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Sóki Tamás

Minden készen áll arra, hogy megkezdődhessen az aratás, amely elé jó reménységgel nézünk – fogalmazott Nagy István agrárminiszter vasárnap Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin.

Három hónapos farkaskölyköket vett fel az Aggteleki Nemzeti Park kameracsapdája. Az állatok itt születtek Magyarországon.

EPA/Raminder Pal Singh

1947. augusztus 15-én kiáltotta ki függetlenségét a brit uralom alól India. Az egykori koronagyarmat vallási alapon történő felosztása százezrek életét követelte.

2019. október 17., csütörtök, Hedvig