Kásler: sorskérdés a demográfiai folyamatok követése, értékelése és értelmezése

Téma: 

A demográfiai helyzet eltérő a különböző országokban, de a cél mindenhol valamiféle megoldás találása, ezért a demográfiai folyamatok követése, értékelése és értelmezése sorskérdés - mondta az emberi erőforrások minisztere a III. Budapesti demográfiai csúcson.

 

Kásler Miklós a Várkert Bazárban megrendezett kétnapos nemzetközi konferencia első napján kiemelte, a kormányok a gyerekvállaláshoz biztosítani tudják a materiális feltételeket, hogy ne legyenek anyagi akadályok, de emellett szükség van egyfajta szellemi háttérre is, ezért a magyar kormány 2010 óta családbarát politikát folytat, azaz minden döntésénél figyelembe veszi, hogy milyen hatása lesz a családokra, a demográfiai helyzetre, a nemzet jövőjére.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az immár kilenc éve létező „magyar modellről” pedig egyre többet beszélnek, egyre több ország érdeklődik iránta, mert megmutatkoznak az eredményei – tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós kifejezte meggyőződését: a demográfiai problémák nagyon gyorsan megoldódnának, ha ismét az a szemlélet uralkodna, hogy a család, a gyermek érték, valamint a nők is azt éreznék, hogy „az életük attól teljesedik ki, ha [...] gondoskodnak az emberi nem fenntartásáról”.

A miniszter arról beszélt, hogy a nagy nyugati országokban sokszor érezhető a klasszikus értékek meglazulása, felbomlása, ami “meglazítja a társadalom szöveteit is”, szemben a “napkeleti” nagy tradíciójú, hagyományaikat, vallásukat örző országokkal, ahol a demográfiai helyzet egyre jobb.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Bruzák Noémi

A nemzetgazdasági miniszter szerint az év első számaiból ugyan nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de azt mindenképpen mutatják, hogy stabil a költségvetés és biztatóak a kilátások.

http://babafalva.hu/

A bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése a következő időszak legfontosabb célja - mondta a Fidesz-frakció szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rövid távon csökkent Görögország euróövezeti távozásának kockázata, miután a görög parlament jóváhagyta a 13,5 milliárd eurós további költségvetési szigorításról szóló intézkedéscsomagot.

2020. augusztus 8., szombat, László