Kedd hajnalban érkezik a hidegfront

Téma: 

Kedden hajnalban megérkezik a hidegfront, amelynek hatására helyenként viharos erejű széllökések várhatók, s az ország nagy részén megszűnik a hőség. A csúcshőmérséklet 27 és 32 Celsius-fok körül várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre a hőség miatt már csak tizenhárom megyére – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest -, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.
Emellett a viharos erejű széllökések miatt négy megyére – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér – másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken az óránkénti 90 kilométer erősséget meghaladó széllökésekre is számítani lehet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában azt írta: kedd hajnalban egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására az ország nagy részén megszűnik a hőség, délen és keleten azonban még 25-27 fok között alakul a középhőmérséklet.
A hidegfronttal az északira, északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik, a Dunántúl északnyugati részén átmenetileg óránkénti 90-100 kilométer erősségű széllökések is kialakulhatnak. Kedden napközben északkeleten kis valószínűséggel heves zivatarokra is számítani kell.
Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a hőségriasztás kedd éjfélig van érvényben.

Kapcsolódó cikkeink

AFP/Yorick Jansens

Kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér - közölték a reptéri hatóságok szombaton.

Hajnalonként még nagyon hideg lesz jövő hét közepéig,

mínusz 20 - mínusz 12 fok várható.

A nappali hőmérséklet viszont ennél sokkal jobban hangzik:

A pénteken érkező hidegfront miatt szombaton megint nagy területen havazhat...

2021. január 16., szombat, Gusztáv