Kedvezményes lakásvásárlás az adósoknak

Írta: itv , - Frissítve: 30th November, 2018 - 10:15am

Téma: 

Kedvezményesen vásárolhatnák vissza lakásaikat azok, akiktől azt hiteladósságuk miatt vette meg a Nemzeti Eszközkezelő.

A kormány lehetővé kívánja tenni a devizaválság miatt bajba jutott embereknek, hogy visszakapják a bankok által elvett, a Nemzeti Eszközkezelő Programnak felajánlott ingatlanjaikat. Ezeket a piaci ár töredékéért vehetnék vissza – mondta el a Kossuth Rádiónak a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.
 
MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Fónagy János hozzátette: az ingatlanokért várhatóan nem kell többet fizetni, mint amiért azt korábban az eszközkezelő megvette. A javaslat az ismételt otthonteremtésre nyújtana lehetőséget – hangsúlyozta Fónagy János.

Mint mondta, egyösszegű visszavásárlás vállalása esetén beszámítják a vételárba az addig fizetett bérleti díjat, majd kamatmentességet vagy kedvezményt biztosítanak a vételárból. Ez nemcsak a volt tulajdonost illeti meg, hanem közeli hozzátartozóit is – tette hozzá az államtitkár.

Azoknak, akik nem tudják egy összegben visszavásárolni volt ingatlanjukat, lehetőségük lesz a részletfizetésre is – emelte ki Fónagy János, hozzátéve, ekkor is csökkenne a vételár a korábban megfizetett bérleti díj összegével és kamatot sem számítana fel az állam. A havi részleteket pedig a jelenleg fizetett bérleti díjnak megfelelően állapítják meg.

Azzal is megkönnyítik a vásárlást, hogy a felmerülő eljárási illetékeket átvállalja az állam. A javaslat szerint az a bérlő, aki nem kíván élni a kormány ajánlatával, a jelenlegi bérleti díj megfizetésével továbbra is a lakásban maradhat – szögezte le az államtitkár.

Elmondta, a program révén mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is otthonában maradhatott a piaci árnál kedvezőbb bérleti díjért.

A tervezetről jövő héten dönt az Országgyűlés, amennyiben elfogadják, 2019-től lép hatályba.

Forrás: hirado.hu, MTI, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink