A kétgyermekesek is igényelhetik a tízmillió forintos hitelt

Téma: 

December 1-jétől jogosultak a támogatott kamatozású hitel felvételére. Magyarországon több mint egymillió gyermek nevelkedik kétgyermekes családban, ezért indokolt a fokozott támogatásuk.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közölte: a kormány mindig azt nyújtja a családoknak, amire szükségük van, és folyamatosan figyeli, hol van szükség segítségre.

Shutterstock

Mint mondta, ennek egyik módja az, hogy december 1-jétől a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé tízmillió forint támogatott kamatozású hitel felvételére lesznek jogosultak a kétgyermekesek. A kormány garantálja, hogy a huszonöt éves futamidő alatt 3 százalék alatt tartja a kamatot – mondta Novák Katalin.

Megjegyezte: az elmúlt három évben a csokot igénybe vevők csaknem fele – több mint 43 ezer – kétgyermekes család volt, és bíznak abban, hogy ezzel a hitellel még több kétgyermekes családot segítenek hozzá a csokhoz.

Tovább emelkedik a családi adókedvezmény

A kétgyermekeseket segítő másik támogatásként említette a családi adókedvezmény növelését, amely szavai szerint 2016-hoz képest jövőre már a duplájára, havi 40 ezer forintra emelkedik. Az államtitkár kiemelte: a családi adókedvezményt a várandósság 90. napjától igénybe lehet venni. Novák Katalin szólt arról is, hogy szinte az összes kétgyermekes család igénybe tudja venni a családi adókedvezmény nyújtotta lehetőségeket.

Az államtitkár a kétgyermekesek támogatásáról szólva kiemelte a testvér-gyedet, vagyis, hogy ha gyorsan születnek a gyermekek egymás után, akkor is minden gyermek után megkapják a szülők a nekik járó családtámogatást. A kormány ezzel is támogatja a testvér vállalását – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy bevezették a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amely jövő év januárjától lesz elérhető azoknak a szülőknek, akik tartósan beteg, illetve folyamatos gondozásra, ápolásra szoruló, önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodnak. Mint mondta, amennyiben mindkét gyermek tartós ápolásra szorul, úgy nem egyszeres, hanem másfélszeres gyodra jogosultak a szülők.

A tartósan otthon ápolt gyermek mellé testvér vállalását azzal is segítik, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően január 1-jétől a tartósan beteg gyermek kistestvére után is minden családtámogatást párhuzamosan megkaphatnak a a szülők – tette hozzá.

Még több kedvezmény bevezetését javasolja a kormány

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés előtt van a központi közigazgatás átalakításáról szóló törvény, ebben több, a kétgyermekes közszolgálati dolgozókat érintő változtatás is szerepel.

Példaként említette, hogy általánossá teszik a rugalmas munkaidő-beosztást a közigazgatásban, a 10 év alatti gyermeket nevelőknél bevezetik a távmunka lehetőségét, és duplájára emelik a gyermekek után járó pótszabadság mértékét. Mint mondta, egy gyermeknél 2 helyett 4, 2 gyermeknél 4 helyett 8, három gyermeknél 7 helyett 14 nap pótszabadság illeti majd meg a gyermekes, központi közigazgatásban dolgozókat.

Elhangzott: nő a felmondási idő is a gyermeket nevelő közszolgák esetében: az alap két hónaphoz képest a felmondási idő az egy- és kétgyermekeseknél egy, a nagycsaládosok esetében két hónappal emelkedik meg.

Novák Katalin hangsúlyozta: a kormány a családtámogatások további bővítését tervezi, és arra kért mindenkit, töltse ki a családok támogatásáról indult nemzeti konzultáció kérdőívét, és vegyenek részt a magyar családpolitika alakításában.

A gyermek és a család a legfontosabb erőforrás

A magyar kormány számára a gyermek és a család a legnagyobb erőforrás – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Katolikus Családegyesület huszonötödik családkongresszusán pénteken Balatonakarattyán. Novák Katalin úgy fogalmazott: a család az alapkő, amire „építkezni tudunk”, a kormányzat ezért tartja fontosnak a családtámogatások minden formáját.

Kiemelte: a 2010-es 960 milliárd forintról mára 2000 milliárd forint fölé emelkedett a magyar családpolitikai támogatások összege. Ezzel GDP-arányosan Magyarország kétszer annyit fordít családtámogatásra, mint az OECD-országok átlagosan – fűzte hozzá.

Novák Katalin közölte: 2002 és 2010 között a családokat háttérbe szorították a baloldali kormányok döntései, amelyek az anyagiak mellett a gyermekvállalást tervezők biztonságérzetét is csökkentették. 2010-ben családbarát fordulat következett be a magyar politikában – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt években több demográfiai mutató is pozitív irányba indult el. Novák Katalin tájékoztatása szerint ma száz családra a 2010-es 123 helyett 149 gyerekszületés jut, a terhességmegszakítások számában több mint 30 százalékos csökkenés mutatkozik, a házasságkötések száma mintegy másfélszeresére nőtt, és a válások száma is csökkent.

A Magyar Katolikus Családegyesület 25. családkongresszusát csütörtöktől szombatig tartják Balatonakarattyán. A három nap alatt több kerekasztal-beszélgetés és a családok helyzetéről szóló előadás várja a résztvevőket, szombaton pedig az augusztusi dublini családok világtalálkozójáról is beszámolót tartanak.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

MTI

Félmilliárd euró hitel felvételéről írt alá szerződést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Baranyay Lászlóval, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével hétfőn Budapesten.Az 1,5 milliárd euró hitelkeret részeként aláírt első hitelszerződés 500 millió...

Shutterstock

Jelentősen bővült a lakossági és a vállalati hitelállomány is a második negyedévben - mondta Oláh Zsolt vezető elemző a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki sajtótájékoztatóján, melyen a Hitelezési folyamatok című kiadvány augusztusi számát mutatták be.

Magyarország legkésőbb 2014-ben törleszti a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett hitelt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten a Fidesz Magyarország jobban teljesít című rendezvénysorozatának keretében tartott előadásában.

A Magyar Export-Import Bank és a Borsodchem vegyipari vállalat 70 millió eurós hitelmegállapodást kötött: a társaság exportfejlesztésre kapja a forrást, amely azt is lehetővé teszi, hogy beszállítói között egyre nagyobb szerepet kapjanak a magyar kis- és középvállalatok.

2019. július 20., szombat, Illés