A kétgyermekesek is igényelhetik a tízmillió forintos hitelt

Írta: itv , - Frissítve: 24th November, 2018 - 4:27pm

Téma: 

December 1-jétől jogosultak a támogatott kamatozású hitel felvételére. Magyarországon több mint egymillió gyermek nevelkedik kétgyermekes családban, ezért indokolt a fokozott támogatásuk.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közölte: a kormány mindig azt nyújtja a családoknak, amire szükségük van, és folyamatosan figyeli, hol van szükség segítségre.

Shutterstock

Mint mondta, ennek egyik módja az, hogy december 1-jétől a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé tízmillió forint támogatott kamatozású hitel felvételére lesznek jogosultak a kétgyermekesek. A kormány garantálja, hogy a huszonöt éves futamidő alatt 3 százalék alatt tartja a kamatot – mondta Novák Katalin.

Megjegyezte: az elmúlt három évben a csokot igénybe vevők csaknem fele – több mint 43 ezer – kétgyermekes család volt, és bíznak abban, hogy ezzel a hitellel még több kétgyermekes családot segítenek hozzá a csokhoz.

Tovább emelkedik a családi adókedvezmény

A kétgyermekeseket segítő másik támogatásként említette a családi adókedvezmény növelését, amely szavai szerint 2016-hoz képest jövőre már a duplájára, havi 40 ezer forintra emelkedik. Az államtitkár kiemelte: a családi adókedvezményt a várandósság 90. napjától igénybe lehet venni. Novák Katalin szólt arról is, hogy szinte az összes kétgyermekes család igénybe tudja venni a családi adókedvezmény nyújtotta lehetőségeket.

Az államtitkár a kétgyermekesek támogatásáról szólva kiemelte a testvér-gyedet, vagyis, hogy ha gyorsan születnek a gyermekek egymás után, akkor is minden gyermek után megkapják a szülők a nekik járó családtámogatást. A kormány ezzel is támogatja a testvér vállalását – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy bevezették a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amely jövő év januárjától lesz elérhető azoknak a szülőknek, akik tartósan beteg, illetve folyamatos gondozásra, ápolásra szoruló, önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodnak. Mint mondta, amennyiben mindkét gyermek tartós ápolásra szorul, úgy nem egyszeres, hanem másfélszeres gyodra jogosultak a szülők.

A tartósan otthon ápolt gyermek mellé testvér vállalását azzal is segítik, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően január 1-jétől a tartósan beteg gyermek kistestvére után is minden családtámogatást párhuzamosan megkaphatnak a a szülők – tette hozzá.

Még több kedvezmény bevezetését javasolja a kormány

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés előtt van a központi közigazgatás átalakításáról szóló törvény, ebben több, a kétgyermekes közszolgálati dolgozókat érintő változtatás is szerepel.

Példaként említette, hogy általánossá teszik a rugalmas munkaidő-beosztást a közigazgatásban, a 10 év alatti gyermeket nevelőknél bevezetik a távmunka lehetőségét, és duplájára emelik a gyermekek után járó pótszabadság mértékét. Mint mondta, egy gyermeknél 2 helyett 4, 2 gyermeknél 4 helyett 8, három gyermeknél 7 helyett 14 nap pótszabadság illeti majd meg a gyermekes, központi közigazgatásban dolgozókat.

Elhangzott: nő a felmondási idő is a gyermeket nevelő közszolgák esetében: az alap két hónaphoz képest a felmondási idő az egy- és kétgyermekeseknél egy, a nagycsaládosok esetében két hónappal emelkedik meg.

Novák Katalin hangsúlyozta: a kormány a családtámogatások további bővítését tervezi, és arra kért mindenkit, töltse ki a családok támogatásáról indult nemzeti konzultáció kérdőívét, és vegyenek részt a magyar családpolitika alakításában.

A gyermek és a család a legfontosabb erőforrás

A magyar kormány számára a gyermek és a család a legnagyobb erőforrás – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Katolikus Családegyesület huszonötödik családkongresszusán pénteken Balatonakarattyán. Novák Katalin úgy fogalmazott: a család az alapkő, amire „építkezni tudunk”, a kormányzat ezért tartja fontosnak a családtámogatások minden formáját.

Kiemelte: a 2010-es 960 milliárd forintról mára 2000 milliárd forint fölé emelkedett a magyar családpolitikai támogatások összege. Ezzel GDP-arányosan Magyarország kétszer annyit fordít családtámogatásra, mint az OECD-országok átlagosan – fűzte hozzá.

Novák Katalin közölte: 2002 és 2010 között a családokat háttérbe szorították a baloldali kormányok döntései, amelyek az anyagiak mellett a gyermekvállalást tervezők biztonságérzetét is csökkentették. 2010-ben családbarát fordulat következett be a magyar politikában – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt években több demográfiai mutató is pozitív irányba indult el. Novák Katalin tájékoztatása szerint ma száz családra a 2010-es 123 helyett 149 gyerekszületés jut, a terhességmegszakítások számában több mint 30 százalékos csökkenés mutatkozik, a házasságkötések száma mintegy másfélszeresére nőtt, és a válások száma is csökkent.

A Magyar Katolikus Családegyesület 25. családkongresszusát csütörtöktől szombatig tartják Balatonakarattyán. A három nap alatt több kerekasztal-beszélgetés és a családok helyzetéről szóló előadás várja a résztvevőket, szombaton pedig az augusztusi dublini családok világtalálkozójáról is beszámolót tartanak.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink