Kevesebb lett tavaly a méz

Téma: 

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a mézhozam Magyarországon, mint 2014-ben. Ez a szakemberek szerint elsősorban a kedvezőtlen időjárás következménye - írta a Népszava kedden.

 

A lap szerint hozzávetőleg feleannyi "folyékony arany" került tavaly a hordókba, mint az elmúlt évtizedekben. Méhcsaládonként átlagosan nyolc-tíz kilogramm lett például az akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a mutató. Az átlagos esztendőkben Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség azonban nagymértékben függ a növényi kultúrák aktuális állapotától és az időjárástól. A méztermés tekintélyes részét exportálják: évente 12-15 ezer tonnát.

A méhek teljesítményének csökkenése a szakértők szerint egyrészt a kedvezőtlen tavaszi és nyári időjárásra vezethetővissza. A hideg, esős idő ugyanis hátráltatta a mézgyűjtést. A másik tényező pedig az, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott egyes növényvédő szerek, illetve azok szakszerűtlen használata, továbbá a méhkolóniákat tizedelő paraziták elterjedése miatt jelentős számban pusztulnak a méhek mind Magyarországon, mind a világ többi országában.A szakemberek szerint azonban mégsem kell idehaza mézhiánytól tartani - írta a lap.

 
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink

Kósa Ádám EP képviselő

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők nagy többsége támogatta a gépjárművek zajszintjéről szóló jelentést, melynek fő célja a gépjárművek maximális zajkibocsátási szintjének európai uniós harmonizációja.

hirado.hu

Tovább csökkent, de még mindig sok a fals hívás a 112-es segélyhívón – tájékoztatta a rendőrség kedden az MTI-t.

Mérséklődött a természetes fogyás üteme 2012. január és november között.

Shutterstock

Az álláskeresők száma 20,5 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júniusi zárónapon 291,6 ezer álláskereső szerepelt, több mint 75 ezerrel kevesebb, mint 2015 júniusában.

...
2020. február 25., kedd, Géza