Kialakulóban van a V4-identitás

Írta: itv , - Frissítve: 24th November, 2018 - 4:24pm

Téma: 

A Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből arra lehet következtetni, hogy a visegrádi országokban (V4) kialakulóban van egy úgynevezett V4-identitás.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője az M1 műsorában kifejtette: a négy állam felnőtt népességének túlnyomó része úgy gondolja, hogy országa a szövetség keretein belül jobban érvényesítheti érdekeit az Európai Unióban.

MTI Fotó Mohai Balázs

Ez az együttműködés jövőjét is megalapozza, hiszen demokratikus körülmények között egy politikus nem tud a többséggel szemben politizálni, a V4-országokban lakók többsége pedig elvárja, hogy nemzeti érdekét a visegrádi együttműködés által érvényesítsék, így a politikai vezetők is ennek megfelelően kell, hogy eljárjanak – tette hozzá.

A Nézőpont-csoport vezetője rámutatott: a V4 támogatottságának mértéke országtól függően változik, míg a lengyelek alig több mint fele, addig a magyarok csaknem háromnegyede támogatja az együttműködést.

Hangsúlyozta: Brüsszelben sokáig reménykedtek abban, hogy ez az együttműködés ideológiai különbségek miatt – megszűnik. Ez az összefogás azonban nem kíván teljes egyetértést, hiszen az érdekek egyeztetésére, illetve közös fellépésre szolgál – fogalmazott.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása október 16. és 31. között készült a V4-országaiban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), ezer-ezer ember megkérdezésével.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

 

Kapcsolódó cikkeink