Kiküldte a tavalyi folyószámla-kivonatokat a NAV

Írta: itv , - Frissítve: 31st October, 2012 - 1:25pm

Téma: 

Több mint másfél millió folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt küldött ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 31-ig azoknak, akiknek ezer forintnál nagyobb eltérést mutat az egyenlege, illetve akik 2011-ben késve, vagy nem teljes mértékben fizették meg adójukat - tájékoztatta az adóhatóság szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint ha valaki eltérést tapasztal, észrevételt tehet az ügyfélszolgálatokon személyesen vagy írásban.
Ha az adózónak túlfizetése van, annak visszaigénylését a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető, vagy a megvásárolható 17-es számú nyomtatvány benyújtásával kezdeményezheti. Az adóhatóság kiemeli: tudomásuk szerint a NAV a világon egyedülálló módon küld értesítést azoknak, akik túlfizetésben vannak.
Amennyiben az adózónak olyan tartozása van, amelyet még nem fizetett meg, akkor azt rendeznie kell, így kerülheti el a további késedelmi pótlék felszámítását, illetve az esetleges végrehajtást. A 2011. évre felszámított pótlékot az értesítőben szereplő számlaszámra legkésőbb november 15-ig be kell fizetni - hívta fel a figyelmet a NAV.
Az adóhatóság részletfizetést, fizetési halasztást engedélyezhet azoknak, akiknek gondot okoz a tartozás megfizetése. Az engedélyt azonban nem automatikusan adják meg, az eljárást külön kérni kell. A NAV-nak a kérelem elbírálásakor magánszemélyeknél a kérelmező és a vele közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi és szociális viszonyait, egyéni vállalkozónál és cégeknél pedig a gazdálkodásra vonatkozó részletes adatokat is vizsgálnia kell - közölte a hivatal.

mti

Kapcsolódó cikkeink