Kizárhatják a vezetésből, aki alvás közben légzészavarokkal küzd

Téma: 

A közelmúltban változásokkal találkozhattak, akik a jogosítványuk meghosszabbítását kérték. A háziorvosoknak kötelező kitöltetniük egy tesztet az alvászavarok feltérképezésére, és a betegségre utaló jelek akár a jogosítvány meghosszabbítását is veszélyeztethetik.

 

A statisztika szerint a légzéskimaradásban szenvedők két-háromszor akkora eséllyel okozhatnak közúti balesetet. Ezért és a szövődmények miatt is fontos mielőbb orvoshoz fordulni a problémával – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Sok betegség eredhet az alvás közbeni légzészavarokból

Az esetek többségében a betegek mellett alvók veszik észre a tüneteket – hívta fel a figyelmet Molnár Viktória fül-orr-gégész szakorvos, a Semmelweis Egyetem tanársegédje. Ugyanakkor sokszor a társbetegségek – magas vérnyomás, cukorbetegség – meglétéből lehet az alvás közbeni légzéskimaradásra következtetni – tette hozzá.

Ha valakinél gyanúsan fennállhat a betegség, sürgősen orvoshoz kell fordulni, hiszen később magas vérnyomást, cukorbetegséget, stroke-ot okozhat, de következménye lehet a demencia és a szexuális diszfunkciók is, azaz komplex betegségpalettát okozhat a kezeletlen alvás közbeni légzészavar – figyelmeztetett.

Az alvási apnoének három fokozata különböztethető meg, és mindegyik egyedi terápiát kíván – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi irányította rá a figyelmet az alvás közbeni légzéskimaradás problémájára, Molnár Viktória azt mondta: a veronai buszbaleset biztosan rávilágított a betegség jelentőségére. Korábban is voltak ilyen betegek, de senki sem következtetett alvás közben fennálló problémákra.

Nem kap elég oxigént az agy, amitől a beteg felébred

A komplex betegségpaletta komplex gyógyítást is igényel. Szükség esetén akár több szakterület orvosai is együttműködhetnek, és a probléma komolyságát jelzi, hogy diagnosztizált és kezeletlen alváskimaradással nem lehetne autót vezetni – feltéve, ha ez kiderül. A következmények miatt persze érdemes azonnal a végére járni, mielőtt halmozódnának a bajok.

Aki alvás közbeni légzéskimaradásban szenved, annak hiába működnek a hasi és mellkasi légzőmozgásai, az orra és a gégéje között elzáródik a levegő útja. Mivel így nem áramlik kellő levegő a tüdőbe, az agy nem kap megfelelő mennyiségű oxigént, emelkedik a szén-dioxid szintje, amitől a beteg felébred. Ezek a mikroébredések teljesen feldarabolják az alvást, hiszen a normális alvási struktúrák nem tudják követni egymást – magyarázta a Molnár Viktória.

Hangsúlyozta: az ilyen alvás nem hatékony, a beteg nem tudja kipihenni magát, ami nappali tüneteket is produkálhat.

Ilyen a figyelem- vagy koncentrációzavar, fejfájás, álmosság, aluszékonyság vagy akár pillanatokra el is aludhat. Ha ezek a mikroalvások – kanyarodott vissza a közlekedéshez – piros lámpánál történnek, az súlyos közúti balesetekhez vezethet.

Akár alváslaborba is eljuthatnak a páciensek

A háziorvosi rendelőben kaphatnak beutalót a betegek a szakorvosokhoz, de a páciensek maguktól is felkereshetik a fül-orr-gégészeti szakrendeléseket. Az első lépés a kikérdezés, ami alvásról szóló kérdőívekkel egészülhet ki. Ezt követi egy fizikális teszt, amely során az orvos átvizsgálja azokat a helyeket, ahol az elzáródás és horkolásos hang kialakulhat, majd hazavihető eszközt kap a beteg, amely fontos paramétereket követ figyelemmel. Ha ezek az értékek jelentősen eltérnek a normálistól, akkor a pácienst alváslaborba küldik tovább – fogalmazott a szakorvos.

MTI Fotó Illyés Tibor

Az alváslaborban alvás alatti endoszkópos vizsgálatokat végeznek, amely gyógyszerrel indukált alvás során, műtéti körülmények között történik. A betegek a gyógyszerektől kifejezetten kellemes alvásélménnyel ébrednek fel, és az sem mellékes, hogy közben kiderül a horkolás és a légzéskimaradás oka és helye is.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP

Hivatalosan is érvénybe lépett kedden a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó jogszabály, miután II. Erzsébet királynő az előírt formális uralkodói aktussal jóváhagyta és kihirdette.

Bűncselekménynek számít, ha engedély nélkül hoznak be külföldről lőszert, illetve fegyvert. Eljárás indult egy edelényi vadásszal szemben, aki a megfelelő igazoló okmányok nélkül hozott be Szlovákiából lőszereket.

2019. május 27., hétfő, Hella