Konferenciát rendeznek a Mindszenty-per évfordulója alkalmából

Téma: 

Nemzetközi konferenciát rendeznek az 1949. február 3-án kezdődött Mindszenty-per hetvenedik évfordulójának alkalmából február 13-14-én. Mindszenty József hercegprímást február 8-án ítélte a kommunista népbíróság életfogytiglani börtönbüntetésre - hangzott el az M1 aktuális csatornán szerdán.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke azt mondta, a Mindszenty-per a legnagyobb társadalmi erővel bíró egyház megtörésének szimbolikus fordulópontja, amely mind Magyarországon, mind a nemzeti közvéleményben visszhangot keltett. Szerinte azért fontos a konferencia, hogy nemzetközi kontextusban is értelmezni lehessen az eseményeket.
 
hirado.hu
 

Az elnök úgy fogalmazott, Mindszenty József Magyarországon és a határon túl is megtestesíti azt az erkölcsi vállalást, amelyik nehéz történelmi fordulópontokban megmutatja, hogy a szabadság kérdésében nem lehet megalkudni.

A lejárató hadjárat, amelyet a kommunisták Mindszenty József ellen folytattak, csak rövidtávon voltak sikeresek – tette hozzá.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

Mindszenty József bíboros életének eseményeit bemutató kiállítást nyitottak meg április 4-én a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvodában. Az eseményről Ágoston Zsolt igazgatóhelyettes küldött beszámolót.

MTI Fotó

A csülökről szól minden szombaton és vasárnap a tokaj-hegyaljai borvidéken található Mezőzomboron, ahol főzőverseny mellett különleges csülkös ételekkel is várják a közönséget.

http://csangoradio.ro/

A Csángó Rádió megmentéséért rendezik meg szombaton a jászberényi Bercsényi Sportcsarnokban a Csángó Bált, amelyen mások mellett a Jászság Népi Együttes, az Állami Népi Együttes, Csík János és Petrás Mária is fellép.

Március első hétvégéjén tizedik alkalommal gyűlnek össze Hajdú-Biharban Magyarország ultimate frizbisei. A címvédő FreeBees korongosai Debrecenben és Nyíradonyban látják vendégül hazánk felnőtt, junior és női játékosait.

2019. július 23., kedd, Lenke