Kontrát: Legyen büntethető, ha valaki illegális migrációt szervez

Téma: 

A Stop Soros törvénycsomag lényege, hogy büntethető legyen, ha valaki illegális migrációt szervez, vagy ennek érdekében a magyar törvények kijátszására buzdít – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlésben.

Az államtitkár expozéjában kifejtette: ma azért támadják Magyarországot és annak kormányát, mert az a Soros-terv útjában áll, amelynek végrehajtása “egyre sürgősebb ellenfeleinknek”. A következő időszakban meg kell küzdeni a Brüsszel által tervezett kötelező kvótákkal, és azzal is számolni kell, hogy milliók készülnek Európába vándorolni Afrikából és a Közel-Keletről. Meg kell védeni Magyarországot, a keresztény kultúrát az illegális migrációtól – jelentette ki Kontrát Károly. Kiemelte: a kormány által felépített műszaki, valamint élőerős és jogi határzár eddig megvédte Magyarországot, de a jövőben ennél is több védelem kell.

MTI Fotó Máthé Zoltán

Kontrát Károly elmondta, hogy a büntetőtörvénykönyv módosításával új büntetőjogi tényállást vezetnek be, azaz lehetővé válik a jogellenes bevándorlás szervezésével szembeni hatékony és eredményes fellépés. Hangsúlyozta, hogy a cél, a szervezői tevékenység szankcionálása. Azt a szervezői tevékenységet büntetnék, amely alkalmas arra, hogy a menedékjogi eljárás kezdeményezését lehetővé tegye azoknak, akik olyan országból érkeznek, ahol nincsenek közvetlen veszélyben. A szervezői tevékenység irányulhat arra is, hogy tartózkodási jogcímet szerezzenek a jogellenesen belépőknek – mutatott rá.

A jogellenes bevándorlás segítése elzárással sújtható

Kontrát Károly kiemelte: minősített esetnek fog számítani, ha valaki anyagi eszközökkel segíti az illegális bevándorlást, vagy ezt a tevékenységet rendszeresen folytatja. Szervező tevékenységnek minősül különösen a határmegfigyelés szervezése, információs anyagok készítése, terjesztése és a hálózatépítése. A jogellenes bevándorlás segítése mint bűncselekmény elzárással sújtható, és elkövetőivel szemben a 8 kilométeres zónából való kitiltásnak van helye – közölte a parlamenti államtitkár.

Hozzátette: mivel Magyarországon a határellenőrzés a rendőrség hatáskörébe tartozik, a rendőrségi törvényt javasolják kiegészíteni a jogellenes bevándorlás megakadályozására vonatkozó hatáskörrel. Bevezetnék a határbiztosítási távoltartás intézményét, azaz bizonyos bevándorlással összefüggő bűncselekmények – például embercsempészés, vagy határzár megrongálása – gyanúsítottjai nem tartózkodhatnak az államhatáron, valamint annak 8 kilométeres sávján belüli területen. Kontrát Károly szerint az új rendőri intézkedés bevezetésével a rendőrség eleget tud tenni az alaptörvényben rögzített, államhatár védelmét előíró kötelezettségének.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó: Rosta Tibor

Ki kell állni a minőségi magyar méz mellett - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

MTI Fotó Sóki Tamás

Akár 1,6 millió forintra is megbüntethetik azt, aki megfelelő téli abroncs nélkül indul síelni, de a hóláncra is nagyon figyelnek a hatóságok az uniós tagállamokban.

Börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki a saját birtokán gyűjtötte össze az esővizet az USA-ban. A világszerte alkalmazott és bevált gyakorlat az Egyesült Államokban bűncselekménynek minősül, mivel a helyi szabályozások szerint az esővíz is állami tulajdon....

hirado.hu

A szeretet, a megértés, a segítő szándék, a jóakarat és az alázat fontosságára hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök újévi köszöntőjében, amelyet péntek nulla óra után, 2016 első pillanataiban sugároztak a televíziók.

2020. február 25., kedd, Géza