A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

Téma: 

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Ez az első és legfontosabb lépés a „börtönbiznisz” megállítására – tette hozzá.

MTI Fotó Balázs Attila

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

A kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az uniós és a magyar joggal is – szögezte le. Hozzátette, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

Mint mondta, a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.

Kiemelte: az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája.

Hozzátette, hogy az ügy súlyosságát és a „börtönbiznisz” mértékét jól mutatja, hogy eddig tizenkétezer pert indítottak és már a tízmilliárdot is eléri az az összeg, amit az államtól kipereltek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt a börtönférőhelyek száma, és új modern börtönök épültek.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Balázs Attila

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó: Cseke Csilla

A leggyakoribb szabálytalanságok egyike, amikor azonnali döntésre ösztönzik a vásárlókat, például azzal, hogy valamilyen, csak az adott időben érvényes kedvezményt ajánlanak - mondta a GVH szóvivője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.Az idén több...

MTI/AP/Szíriai állami televízió

A 28 európai uniós tagállam a harcok azonnali beszüntetését és fegyvernyugvás elrendelését követeli a szíriai Aleppóban - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Shutterstock

A jelentős forgalom, a nagyszámú esti, illetve hétvégi tranzakció és a már induláskor beregisztrált több tízezer másodlagos számlaazonosító azt jelzi, hogy a fogyasztók és vállalati ügyfelek részéről is pozitív fogadtatásra talált az új, azonnali fizetési szolgáltatás...

Shutterstock

Forradalmi változást hoz a magyar pénzforgalomban az azonnali fizetés márciusi elindulása Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint, ami az ország versenyképességének is további lökést ad majd.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert