A kormány célja, hogy a magyar gazdaság sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalomhoz

Téma: 

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalomhoz, az Ipar 4.0 által teremtett új kihívásokhoz – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Miskolcon, az autóipari beszállító Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft., (Sega) gyárában, miután a cégnél elkészült a 75 milliomodik önindító.

A szaktárca vezetője úgy fogalmazott: ma már nem képzelhető el versenyképesség anélkül, hogy a technológiai forradalomhoz ne alkalmazkodjon az ország, „egyértelmű, hogy a korszerű tudás alkalmazása a versenyképesség kulcsa, a jövő magyar, high-tech és zöld”.

MTI Fotó Vajda János

Mint mondta: az ipari termelés területén ma már digitalizált termelési láncok működnek, kiber-fizikai rendszerek jönnek létre, ahol a gépek és az emberek munkája egymást egészíti ki, gyors ütemben terjed a robotika és az automatizáció.

Palkovics László szólt arról is: a kormány határozott törekvése a járványveszély alatt is, hogy a digitalizációval több új, magas hozzáadott értéket termelő munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnik.

A Sega konszernről szólva azt mondta: a régió egyik legnagyobb munkáltatója, több, mint 15 éve működik a miskolci gyára, a cégcsoport a térség legnagyobb logisztikai központját és legnagyobb európai gyárát működteti Miskolcon. A következő években a társaság további innovatív beruházásokkal és telephelyépítéssel járul hozzá a város fejlődéséhez.

Arról is szólt, hogy a kormány „éppen olyan stratégiai partnerekkel kíván szövetséget köti mint a Sega, Magyarország egyik kitörési pontja a Segaéhoz hasonló high-tech gyártás meghonosítása”.

A rendezvényen gratulált a cégnek miskolciként Varga Judit igazságügyi miniszter is.

A nyilvános cégadatok alapján a kft. összes árbevétele 2019-ben meghaladta a 394 millió eurót, öt százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég termékeinek túlnyomó részét EU-tagországokba exportálja. Adózás előtti eredménye 2019-ben csaknem 8,2 millió euró (2,697 milliárd forint) volt, 12 százalékkal haladta meg az előző évit. Dolgozóinak száma mintegy 1500 volt.

A Sega 14 országban működtet gyártóüzemet, mintegy hétezer embert foglalkoztat, Miskolcon van a legnagyobb európai gyára, az összes munkavállaló ötöde itt dolgozik. A globális cégcsoport árbevétele 2019-ben 1,64 milliárd euró volt.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Vajda János

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Tamás

 

A magyar férfi vízilabda-válogatott a negyedik helyen végzett a kvangdzsui világbajnokságon, mivel a szombati bronzmérkőzésen 10-7-re kikapott a horvát csapattól.

hirado.hu

Magyarország nemcsak képes önállóan megépíteni egy teljes műholdat, hanem annak ipari hasznosulását is meg tudja találni – mondta Horváth Gyula, az első magyar műhold, a Masat–1 fejlesztője, és az erre a technológiára alapuló C3S Elektronikai Fejlesztő Kft.

MTI Fotó Vajda János

Európai uniós összehasonlításban is jó a magyar ipari termelés tavalyi öt százalék feletti éves növekedése – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 vasárnap délelőtti műsorában.

Pályafutása során negyedszer nyert futamot a Hungaroringen Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, aki a 28.

2021. március 5., péntek, Adorján,Adrián