A kormány fenntartható családpolitikára törekszik

Téma: 

A kormány olyan komplex, rugalmas és fenntartható családpolitika kialakítására törekszik, amely a különböző élethelyzetben lévő családoknak, valamint az egyszülős családoknak is megfelelő segítséget tud adni – mondta az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára egy, a témában rendezett csütörtöki budapesti műhely-konferencián.

Beneda Attila elmondta, a kormány arra törekszik, hogy a családoknak szóló intézkedések stabilak és kiszámíthatók legyenek, és hogy minél szélesebb körben biztosítani tudják a támogatásokat.
 
MTI Fotó Balogh Zoltán
 

A helyettes államtitkár a Mesterségem címere: egyedülálló szülő címmel meghirdetett, a Egyszülős Központ és a Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület által szervezett beszélgetésen felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy a különböző élethelyzetben lévőknek, illetve családtípusokban élőknek is meg tudják adni a segítséget, a kormánynak hiteles partnerekre van szüksége az önkormányzati és a civil szférában.

Hozzátette: az Egyszülős Központban megtalálták a hiteles civil szereplőt, hiszen egyre nagyobb a gyermeküket egyedül nevelőknek létrehozott józsefvárosi intézmény társadalmi ismertsége.

Számos támogatás igényelhető

A helyettes államtitkár az egyszülősöket érintő kormányzati intézkedések között említette az emelt összegű családi pótlékot, a családi adókedvezményt, az ingyenes bölcsődei gondozást, az előnyt a bölcsődei felvételnél, az ingyenes óvodai, általános iskolai étkezést, valamint a 2015 óta számukra is elérhető családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, Magyarországon ma 300 ezer családban van egy szülő, ezek a családok félmilliónál több gyermeket nevelnek, ugyanakkor például a nagyszülőkkel együtt, az érintettek száma milliós lehet.

Magas a fiatalon megözvegyültek száma

A központ tájékoztatója szerint a családok nagyobb része válás után marad egy szülővel, de magas a fiatalon megözvegyültek aránya is. Minden tizedik gyermek apa nélkül születik, és nem ritka az sem, amikor egy szülő egyedül fogad örökbe gyermeket.

A támogató központot és közösségi teret a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek és az egyszülős családban nevelkedő gyerekeknek, mozaikcsaládoknak, külön élő szülőknek és civil szervezeteknek hozták létre. Az intézmény hét munkatárssal, hatvan önkéntessel, valamint mindenki előtt nyitott presszóval, a programok alatt gyermekfelügyelettel, ingyenes szolgáltatásokkal várja látogatóit, vendégeit. A központhoz havonta 160-190 új család fordul a már meglévő közösségen felül – írták.

Az ország első egyszülős központja májusban nyílt meg. Az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és a játszóház mellett segítő szakemberek várják az egyedülálló szülőket, akik akár mobil irodaként is használhatják a közösségi teret.

Az Üllői út 30. alatt kialakított Egyszülős Központot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 500 millió forinttal támogatta.

A Schannen Ernő által 1893-ban tervezett épületben működött az 1900-as évek fordulóján a Medikus kávéház, az egyetemisták és művészek kedvelt találkozóhelye, és a házban lakott egykor Kosztolányi Dezső író-költő, Herman Ottó természetkutató és Huszka Jenő zeneszerző is.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

llusztráció. MTI Fotó: Varga György

A hétvégén kissé melegszik a levegő, néhol 20 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, de jellemzően borús lesz az ég és többfelé várható eső - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből....

Épületek égtek Edelényben

Családi ház tetőszerkezete, melléképületek és egy garázs is kigyulladt szerdán késő este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, személyi sérülés nem történt, a tűzoltók még éjszaka megfékezték a lángokat - közölte az MTI-vel Dojcsák Dávid, a megyei katasztrófavédelmi...

MTI Fotó: Marjai János

 Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott az erdőkben; Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a Pilisben a helyszínen tájékozódott a természeti csapásról - tájékoztatott a tárca kedden.

Nincs ár- és belvízi veszélyhelyzet az országban, de szükség esetén a katasztrófavédelem és együttműködő szervei, a kormányhivatalok, valamint a műszaki eszközök készen állnak a leggyorsabb és leghatékonyabb beavatkozásra - jelentette ki a BM Országos Katasztrófavédelmi...

2019. július 20., szombat, Illés