Körmenettel, misével és barkaszenteléssel kezdődött a nagyhét

Téma: 

Vasárnap megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Itthon is a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődött a szentmise több helyen. Idén – immár másodszor – munkaszüneti nap lesz nagypéntek, amikor Jézus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ – hangzott el az M1 Híradójában.

Barkaszenteléssel kezdődött az Virágvasárnapi ünnepi szentmiste az esztergomi bazilikában. Erdő Péter bíboros prímás arról beszélt, Jézus Krisztus tudatosan készült a szenvedésre, az atya akaratát követte és ezzel számunkra is utat mutat.

MTI Fotó

„Köszönjük meg neki, hogy egybegyűjtött minket a Föld minden tájáról, hogy vállalta a szenvedést és a halált és megmutatta, hogy szürkének látszó hétköznapi életünk tele van reménnyel és megnyílik az örök boldogság távlata felé” – fogalmazott a bíboros.

Győrben reggel a Bazilika előtt gyűltek össze a hívek. Itt Veres András, a magyar Katolikus püspöki konferencia elnöke beszélt a nagyhét eseményeiről. Szentmisét és körmenetet is tartottak.

Székesfehérváron a Torinói Lepel hiteles másolatát is kiállították. Így egész nap nyitott templomajtóval várták az érdeklődőket. Délután itt keresztutat is tartottak, ahol a gyerekek mutattak be ünnepi műsort. Sokan családostól érkeztek.

Több helyen tartottak virágvasárnapi felvonulást is. A szamárháton bevonuló Jézust és kísérőit korhű jelmezekbe öltözött művészek idézték fel Debrecen központjában. A menethez több ezren csatlakoztak.

Virágvasárnappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, vagyis a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Vitalij Klicsko ökölvívó, az UDAR (Ütés) párt vezetője bejelentette, hogy jelöltként készül ringbe szállni a 2015-ös ukrajnai elnökválasztáson - jelentette szerdán az ukrán média.

Letették a Miskolci Atlétikai Centrum alapkövét

 Letették a Miskolci Atlétikai Centrum alapkövét csütörtökön a Miskolci Egyetem területén, az állami forrásból finanszírozott, 350 millió forintos beruházás kivitelezése a tervek szerint még az idén befejeződik.

 

Megkezdődtek a helyhatósági választások Koszovóban: a szavazóhelyiségek vasárnap reggel hétkor nyíltak meg, és este hétig tartanak nyitva. Az 1 779 357 szavazópolgár 103 lista közül választhat.

hirado.hu

Jelenleg Németország látja el az Európai Unió soros elnöki feladatait. A német kormány még ebben a fél évben megreformálná a menekültügyi rendszert.

2021. április 13., kedd, Ida