Körmenettel, misével és barkaszenteléssel kezdődött a nagyhét

Téma: 

Vasárnap megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Itthon is a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődött a szentmise több helyen. Idén – immár másodszor – munkaszüneti nap lesz nagypéntek, amikor Jézus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ – hangzott el az M1 Híradójában.

Barkaszenteléssel kezdődött az Virágvasárnapi ünnepi szentmiste az esztergomi bazilikában. Erdő Péter bíboros prímás arról beszélt, Jézus Krisztus tudatosan készült a szenvedésre, az atya akaratát követte és ezzel számunkra is utat mutat.

MTI Fotó

„Köszönjük meg neki, hogy egybegyűjtött minket a Föld minden tájáról, hogy vállalta a szenvedést és a halált és megmutatta, hogy szürkének látszó hétköznapi életünk tele van reménnyel és megnyílik az örök boldogság távlata felé” – fogalmazott a bíboros.

Győrben reggel a Bazilika előtt gyűltek össze a hívek. Itt Veres András, a magyar Katolikus püspöki konferencia elnöke beszélt a nagyhét eseményeiről. Szentmisét és körmenetet is tartottak.

Székesfehérváron a Torinói Lepel hiteles másolatát is kiállították. Így egész nap nyitott templomajtóval várták az érdeklődőket. Délután itt keresztutat is tartottak, ahol a gyerekek mutattak be ünnepi műsort. Sokan családostól érkeztek.

Több helyen tartottak virágvasárnapi felvonulást is. A szamárháton bevonuló Jézust és kísérőit korhű jelmezekbe öltözött művészek idézték fel Debrecen központjában. A menethez több ezren csatlakoztak.

Virágvasárnappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, vagyis a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Húsvét ünnepén évek, évtizedek, nemzedékek óta éljük át ugyanazt a misztériumot. Ezen a húsvéton azonban nem tehetjük azt, mint máskor. Nem lehetünk együtt úgy, mint eddig, sem közösségként, sem családként.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen az idei dinnyeszezon - nyilatkozta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Világgazdaság csütörtöki számában.

2020. július 4., szombat, Ulrik