A lakásbetörésekkel szembeni védekezési lehetőségekről ad tanácsokat az ELBIR aktuális kiadványa.

Téma: 

Összefogás a lakásbetörések ellen!

Mikor és hová megy a betörő? Legnépszerűbbek a családi házak, sorházak, viszont nem vonzóak a lakótelepi lakások, de azért a 4-5. emelet felett már nő a veszély, mivel minél magasabban van, annál kisebb a mozgás.
 
Elsődleges, hogy ne legyen otthon senki és ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye a következő legfontosabb szempont, harmadik a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye. További mérlegelés, hogy van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége (ez mutatja a várható zsákmányt), vannak-e megfigyelő eszközök, könnyű-e a bejutás, van-e kutya?
 
A profi betörők általában egy-két perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról. Gyorsan képesek felmérni azt is, hogy mely ingatlan rendelkezik gyenge védelemmel. Az ajtó vastagságán túlnyúló, kilógó zárbetét, a gyenge és gyengén védett, esetleg bukóra állított nyitott ablak mind-mind szinte provokálják a behatolást. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.
 
 
Mi hát az ellenszer, hogy védelmezze meg házát, lakását? Mindenképpen szükséges egyfajta tudatos megelőző centrikus gondolkodásmód kialakítása.
 
 
Először nem pénzben kell gondolkodni, fontos a lakóingatlan környezete, az elhanyagolt gondozatlan udvar, kert is vonzza a betörőt. Mit kell tennie? -Tartson rendet a lakókörnyezetében, vágja a füvet és ürítse a postaládát, teremtsen olyan látszatot, mintha életvitelszerűen lakott lenne az ingatlan. 2 -Ne hagyjon kint lezáratlanul kerti bútorokat, különféle szerszámokat, létrát a szabadban, mert mindezek "vonzzák" a bűnözőt, illetőleg ezeket eszközként használják fel a behatoláshoz. -Ha tartósan lakatlan az épület, vagy huzamosabb időre távol van, kérje meg ismerősét, hogy rendszeresen ellenőrizze annak épségét, sértetlenségét.
 
 
 
Mit kell beszereznie? -Az egyszerű zárak, gyenge nyílászárók tényleg csak pár percig állnak ellen. A betörések elkövetési ideje 10-15 perc, ha ennyi időtartam alatt nem képes behatolni a jogsértő, mert olyan masszív kialakítású a zár, akkor valószínű tovább áll. -Törekedjen arra, hogy a bejárati ajtón legyen több ponton záródó és több csapos korszerű biztonsági zár.
 
Ugyanakkor az ajtószárny is legyen kellően szilárd, az ajtó pánt pedig kiemelés gátlóval ellátott. -A biztonságot fokozza ha kiépítésre kerül egy modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.
 
 
 
Mire figyeljen? -Érdemes nyitott szemmel járni és megfigyelni a lakókörnyezetben zajló eseményeket, így azt ha idegenek jelennek meg és gyanús viselkedést produkálnak mert lehetséges, hogy terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a lehetőségeket a lopás elkövetéséhez.
 
 
-Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt és értékesebb értéktárgyakat lehetőség szerint zárja el falba rögzített széfbe. Készítsen házi leltárt, melyben rögzíti ingóságai, műszaki cikkei, műtárgyai jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt).
 
 
-Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el pl. takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg, azonnal értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.
 
-Kössön érték és kockázat arányos biztosítást, mely egy esetleges káresemény bekövetkezésekor csökkentheti anyagi veszteségeit. Figyelem! A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány honlapján a www.bunmegelozes.eu webhelyen a vagyonvédelmi bemutató menüpont alatt találják meg azt a lakásbiztonsági tesztprogramot, melynek segítségével bárki felmérheti saját lakása jelenlegi biztonsági szintét.
 
 
Ugyanitt a vagyonvédelemmel kapcsolatosan sok hasznos információ fellelhető.   

Kapcsolódó cikkeink

AP

Lengyelország a Magyarországgal szembeni esetleges szankciók ellen fog szavazni az európai intézményrendszer különböző fórumain – közölte a lengyel külügyminisztérium szerdán.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat – közölte a kormányfő, és hozzátette, Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de partnerség nem építhető szankciókkal....

MTI Fotó Kovács Tamás

Az emberek úgy érzik migrációügyben Európában, hogy a népakarattal szemben valamit rájuk akarnak kényszeríteni – fogalmazott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken kora reggel a miniszterelnök.

2021. március 1., hétfő, Albin