Lázár János: a londoni események függvényében felértékelődik a jogi határzár

Téma: 

A határzár, a Csíki sör, a strasbourgi ítélet, béremelés, nemzeti konzultáció és népegészségügyi szűrőprogram is szóba került Lázár János sajtótájékoztatóján, a Kormányinfón.

Március 28-án lép életbe lép az a törvényi rendelkezés, amely az illegális bevándorlók számára kizárja a szabad mozgás lehetőségét és elrendeli, hogy nem léphetnek be az ország területére, hanem a határnál kell várakozniuk.  A londoni események függvényében ez kifejezetten fontos – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Fotó Soós Lajos

A jogi határzár elkészült, május végére elkészül a kerítés is. „Készen állunk azokra a vitákra, amelyek a határzár miatt várhatóak” – emelte ki.

Lázár János szerint az a veszély fenyeget, hogy az török-EU vita következményeként Törökország felmondja a megállapodást és a bevándorlók újra elindulhatnak Magyarország felé.

Elfogadhatatlan, végrehajthatatlan a strasbourgi ítélet 

A kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen – közölte a Miniszterelnökség vezetője.

Azt mondta: Magyarország a szuverenitás megerősítésének elve alapján ragaszkodik ahhoz, hogy maga döntsön a befogadásról, illetve a kiutasításról. Az emberi jogi bíróság álláspontja azonban az, hogy ne a magyarok mondják meg, ki élhet Magyarországon, hanem majd a Magyar Helsinki Bizottság – amely a két bangladesit képviselte – javaslata alapján a strasbourgi bíróság eldönti – kommentálta az ítéletet Lázár János.

A politikus azt is közölte: a májusra elkészülő második határkerítéssel és a jövő keddtől hatályos, megszigorított jogi határzárral “teljes zár valósul meg”. Hozzátette, a kormány készen áll a jogi határzárral kapcsolatos vitákra.

Népegészségügyi program kezdődik

Nagy népegészségügyi program kezdődik el, ami a gyerekekre a gyermekekre, a nőkre és az aktív munkaképes korúakra fókuszálnak . Ehhez 20 speciális buszt vásárol az állam, amiből 10 mammográfiás szűrőbusz lesz – jelentette be Lázár János.

Heineken és Csíki sör – Dávid és Góliát-harc zajlik

A magyar kormány és a magyar parlamenti képviselők kötelessége, hogy megvédjenek minden magyar vállalkozást egy nagy multinacionális vállalkozástól, amely a hatalmát fitogtatja – jelentette ki Miniszterelnökséget vezető miniszter az Igazi Csíki Sör-ügyében.

A Heineken visszaél az erejével és hatalmával, Dávid és Góliát-harc zajlik a Csíki sör és a Heineken között. Azt akarjuk, hogy minden magyar vállalkozás érzékelje és tudja, hogy az érdekei nem sérülhetnek következmények nélkül. „Ezért is megyek el a Csíki sörgyárba és ajánlom fel a segítségemet” – mondta a miniszter. Hozzátette: „meg fogunk védeni, minden magyar vállalkozást„– emelte ki.

A miniszter elmondta, a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó jogszabállyal a szabad véleménynyilvánítás joga nem sérül.

Béremelés lesz az vízügyi ágazatban

A hazai busz- és acélgyártás helyzetéről tárgyalt a kormány, továbbá döntéseket hozott az olimpiai pályázat pénzügyi lezárása, vízügyi béremelés, az Országos Sportegészségügyi Intézet áthelyezése és népegészségügyi szűrőprogramok ügyében – számolt be Lázár János. A nemzeti buszgyártási programról elmondta: három év alatt – hazai járművekkel – érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány. Az acéliparról pedig azt közölte: állami segítségre van szükség ahhoz, hogy a hazai acélgyártás bővülhessen.

A kormány döntött arról – folytatta a tárcavezető -, hogy nemcsak átmenetileg költözik a XI. kerületi Karolina útra az Országos Sportegészségügyi Intézet, hanem hosszú távon is ott működik majd.

A budapesti olimpiai pályázat pénzügyi lezárásával kapcsolatban úgy határozott a kabinet, hogy az előkészületekre szánt 19,1 milliárd forintból fel nem használt 12,6 milliárdot vissza kell utalni a központi költségvetésbe.

Döntöttek arról is, hogy béremelés lesz a vízügyi ágazatban – közölte.

Hamarosan indul a nemzeti konzultáció

A miniszter arról is beszélt, hogy két héten belül elindítják a nemzeti konzultációt, a kérdések jelenleg előkészítés alatt állnak. Beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök délután Rómába utazik, ahol részt vesz az EU-t létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett konferencián. Az uniós tagállamok közös nyilatkozatot terveznek elfogadni, és egy 2017 decemberéig tartó egyeztetési folyamat indul el az EU jövőjéről – közölte.

A miniszterelnök keddi salgótarjáni látogatása kapcsán szólt arról is, hogy hamarosan véget ér a Modern városok program, amelynek keretében a kormányfő legközelebb Győrbe látogat.

Éger István orvosi kamarai elnöknek a kormányfőhöz címzett levelére úgy reagált: lát lehetőséget arra, hogy a háziorvosoknak folyósított havi többlettámogatás rendszeres legyen.

A kormánydöntéseket ismertetve végül azt is elmondta, plusz 18 milliárd forintot biztosítottak az Eger és M3-as autópálya közötti gyorsforgalmi út bővítésére, egy másik döntéssel pedig kiírnak egy 16 milliárd forintos EU-s fejlesztési programot a halászoknak.

Tao-pénzek

A tao-pénzek nyilvánossága ügyében hozott bírósági ítéletre a miniszter úgy reagált: fenntartják, hogy a tao-pénz nem közpénz. Közölte: a jogi helyzetet tisztázni kell, ezért a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért.

A Pető-intézet konduktorainak a tárcavezető azt ígérte: heteken belül kijavítják a bérezésükkel kapcsolatos adminisztrációs hibát, amely miatt kevesebb fizetést kapnak.

Részvét…

A kormány nevében szeretnénk kifejezni az együttérzésünket egész Angliának a londoni cselekmények kapcsán – közölte a miniszter.

Szerdán elhunyt a veronai buszbaleset egyik súlyos égési sérültje, az ő családtagjainak is részvétünket fejezzük ki – mondta Lázár János.

Forrás: MTI, hirado.hu

Kép: MTI Fotó: Soós Lajos

Kapcsolódó cikkeink

Megvan az első Magyar aranyérem a Londoni olimpián!

Szilágyi Áron ünnepel, miután győzött az olasz Diego Occhiuzzi ellen és aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kard egyéni versenyének döntőjében a londoni ExCel központban 2012. július 29-én.

MTI/EPA/Sven Hoppe

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-gazdaságokban „mindenki előtt rejtély”, hogy a bérkiáramlás miért nem szűrődik át a fogyasztói szintű inflációba, de a jelenség nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy a térség jegybankjai a közeljövőben nem emelik...

EPA/Will Oliver

Egy kigyulladt hűtő miatt vált a tűz martalékává a londoni Grenfell-torony - közölte a brit rendőrség. A tűz a külső burkolat hiányosságai miatt terjedt át az épület többi emeletére - tették hozzá.

Az euróövezet teljes felbomlását jó eséllyel jövőre is sikerül elkerülni, de a fejlett ipari gazdaságok várhatóan gyenge teljesítményt nyújtanak 2013-ban, a valutaunióban pedig semmiféle gazdasági növekedés nem valószínű - jósolták átfogó szerdai előrejelzésükben londoni...

2021. március 3., szerda, Kornélia