A legfontosabb információk a berlini kamionos terrorról

Téma: 

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron, egy kamion belegázolt a tömegbe – a támadásban 12 ember meghalt és 48 megsebesült, köztük 18 súlyosan.

 

Lengyel jármű

A kamion lengyel rendszámmal rendelkezett, később azonban napvilágot látott, hogy a sofőr már halott volt – valószínűleg megölhették, de nem tudni, hogyan és mikor. Később kiderült, hogy egy Naved B. nevű 23 éves pakisztáni menekültet gyanúsítanak, akit a közelben fogtak el – tette hozzá Nógrádi György.

(MTI/AP/Markus Schreiber)

Elfogott gyanúsított

A hatóságok feltételezése szerint a Németországba menedékkérőként érkezett Naved B. elrabolt a lengyel tehergépkocsit, meggyilkolta annak sofőrjét, majd szándékosan az emberek közé hajtott – a jármű 50-70 métert haladt a tömegben. A pakisztáni férfi a Tempelhof repülőtér területén kialakított befogadó állomáson élt, a támadás után nem sokkal elfogták – sajtóhírek szerint a feltételezett támadó egy szemtanú segítségével került kézre.

EPA/MICHAEL KAPPELER

Nem jó embert kaptak el?

A berlini biztonsági szervek vezetőinek közös sajtótájékoztatóján Klaus Kandt, a német főváros rendőrségének vezetője kiemelte: a vizsgálatokat még nem zárták le, de egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy a gyanúsított ült a volánnál a támadás idején. Előzőleg a Die Welt című lap a hírportálján magas beosztású rendőrségi tisztviselőkre hivatkozva azt jelentette, a nyomozók már megállapították, hogy a terhére rótt bűncselekményt tagadó gyanúsított nem érintett az ügyben, szabadon is engedték. Ezzel új helyzet állt elő: az igazi tettes ismeretlen és szabadlábon van.

Terrortámadás

 

Kétségtelen, hogy terrortámadás történt – jelentette be kedden Berlinben Thomas de Maiziere, német szövetségi belügyminiszter. A miniszter tájékoztatóján elmondta, hogy a helyszín közelében őrizetbe vett, valószínűleg pakisztáni származású gyanúsított tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz. Az egyik halálos áldozatot a kamion vezetőfülkéjéből emelték ki, lőfegyverrel végeztek vele, egyelőre nem tudni, hogy mikor. A fegyver nem került elő és egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sem – mondta a miniszter.

EPA/SVEN HOPPE

Angela Merkel a délelőtti órákig nem szólalt meg – Nógrádi György szerint ez az eset is a kancellár politikai csődjét mutatja. A kormányfő aztán a hivatalában tett sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki “védelmet és menedéket kért Németországban”.

EPA/MICHAEL KAPPELER

Magyar sérült és harmadfokú készültség

A terrortámadásban egy magyar állampolgár is könnyebben megsérült, de kedd reggel elhagyhatta a kórházat – közölte Kovács Zoltán, kormányszóviő. Hozzátette: a magyar kormány nem kapott hivatalos tájékoztatást a német hatóságoktól, az információk a hozzátartozóktól származnak. Korábban a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat. A kormányszóvivő hozzátette, a berlini merénylet egész Európa ellen irányult, ezzel pedig Magyarországot is támadás érte – a hazai terrorfenyegetettségi szint jelenleg harmadfokú.

Kiemelt hatósági jelenlét

 

Fokozzák a rendőri jelenlétet a karácsonyi vásárokon, üzletközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken; kiemelt védelmet kapnak az istentiszteletek és a vallási események, sőt, a teherautók ellenőrzése is fontos feladata lesz a magyar rendőrségnek – jelentette be Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője.

 Marjai János)

Általános szolidaritás

Az éjszaka folyamán több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki a berlini áldozatok hozzátartozóinak. Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy “a franciák osztják a németek gyászát”. Donald Trump megválasztott amerikai elnök elítélte és “szörnyű terrorcselekménynek” nevezte a berlini gázolást. Orbán Viktor levélben fejezte ki megdöbbenését és együttérzését a berlini merénylet kapcsán. ”Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében” – írta a miniszterelnök, hozzátéve: “Magyar honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek”.

 

Kapcsolódó cikkeink

EPA/Daniele Bennati

A német legfőbb ügyész megerősítette: Anis Amrit lőtték le Milánóban.

MTI

Továbbra is egy olyan magyar állampolgárról tud a magyar külügyi tárca, aki megsérült a hétfői berlini merényletben. Az eddig azonosított halottak és súlyos sérültek között nincs magyar személy – mondta a külügy sajtófőnöke.

EPA

Brit és lengyel katonák, valamint francia tűzoltók is bekapcsolódtak pénteken a hét eleji francia határzár miatt Angliában feltorlódott több ezer kamion sofőrjeinek koronavírus-tesztelésébe.

2021. március 3., szerda, Kornélia