A legnagyobb magyarra emlékezett az MTA

Írta: itv , - Frissítve: 3rd November, 2015 - 10:39am

Téma: 

Széchenyi Istvánra, a Magyar Tudományos Akadémia alapítójára emlékeztek A magyar tudomány ünnepe Széchenyi-emléknapja alkalmából hétfőn a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban.

Ünnepi beszédében Lovász László, az MTA elnöke úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb magyar sírjához látogatók többsége a politikusra emlékezik, de a tudomány művelői számára Széchenyi István elsősorban az MTA létrehozója. A köztestület tagjai munkásságukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az akadémia a társadalomban azt a helyet foglalja el, amelyet Széchenyi István megálmodott neki. Hozzátette: az MTA tagjai számára kötelesség a közjó elérésére való törekvés, a tudomány és a megalapozatlan hiedelmek közti különbségek világossá tétele, az akadémia munkája iránti közbizalom erősítése.

 Koszticsák SzilárdLovász László szerint utóbbit a Budapesten szerdán kezdődő Tudomány világfóruma is segíti, amelyen mintegy száz ország ezer tudósa vesz részt. A fő témakört a tudománynak a környezetvédelemben és a fenntartható fejlődésben való szerepe adja, emellett előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a tudomány és a társadalom kapcsolatáról, ide értve a tudomány és a kormányok kapcsolatát.A megemlékezés végén az MTA elnöksége, Sopron és Nagycenk polgármesterei, a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetői, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., az Eszterháza Központ, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit Széchenyi István sírjánál.Széchenyi István 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen ajánlotta fel egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság, az MTA elődjének megalapítására. Az országgyűlés 2003-ban nyilvánította november 3-át A magyar tudomány ünnepévé. Az idei év központi témaköre A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok címet viseli, amely többek között a tudományt mint a hiteles ismeretszerzéshez segítő eszköz szerepét hirdeti.Forrás: MTIKép: Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink