Lezsák Sándor: a Kurultáj azt üzeni, mi is a "kincses Kelet" örökösei vagyunk

Téma: 

Lezsák Sándor szerint a Kurultáj az elmúlt években beszédes fogalommá nemesedett és azt üzeni: mi magyarok is a "kincses Kelet" örökösei vagyunk. Az Országgyűlés alelnöke erről a Kurultáj magyar törzsi gyűlés szombati ünnepélyes megnyitóján beszélt Bugacpusztán.

 

Lezsák Sándor, a rendezvény fővédnöke hangsúlyozta: a Kárpát-medencében immár népmozgalommá fejlődött Kurultáj harmadik alkalommal teremt találkozási lehetőséget a hun és türk tudatú népeknek a Bács-Kiskun megyei településen.Rámutatott: a Kurultáj szó nem csak gyűlést, de élő hagyományt, erkölcsi tartást is jelent. Maga az esemény pedig a rokontudatú népek lelki egyesítésének színhelye: van, volt és lesz, amelynek célja hozzásegíteni a ma emberét a közös múlt felismeréséhez - fogalmazott a fideszes politikus.Lezsák Sándor azt is hangsúlyozta, a találkozó szellemisége Kelettől Nyugatig több mint 140 millió embert érint, a népi diplomácia eszköztárával kapcsolatot épít, bemutat és emlékeztet, ugyanakkor kivet magából minden hatásvadász politikai érdeket és megnyilvánulást.

Szólt arról, hogy az elmúlt évezredekben természeti és politikai katasztrófák szakították szét a hun és türk tudatú népeket, ám e távolságot legyőzve a Kurultáj az élő, személyes közösségi kapcsolatok lehetőségét teremti meg számukra.

Az ősök tudása, kultúrája közös kincs, mely nem csak sajátunk, de a világörökség része is egyben - mondta Lezsák Sándor, megjegyezve, hogy a népek közötti kapcsolatok ápolásában új korszakot nyitott az internet és a közösségi oldalak sokasága. Ezek kiaknázása fontos a Kurultáj kapcsolati tőkéjének bővítése szempontjából, a virtuális tér azonban nem pótolja a személyes találkozás élményét - hívta fel a figyelmet.Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke a megnyitón arról beszélt: a találkozó újra fellobbantja a testvéri szeretet lángját a rokontudatú népek között. Köszöntőjében méltatta a magyarság erejét, jelezve, őseinknek köszönhetően nem csupán túléltük az elmúlt évszázadokat, de testvérnépeinket is képesek vagyunk méltó módon vendégül látni. Napjainkban a magyarságnak "szellemi rendszerváltásra" van a legnagyobb szüksége - fogalmazott az alapítvány vezetője.
 
 Ujvári SándorA Magyar Turán Szövetség szervezésében Bugacpusztán péntektől vasárnapig tartó Kurultáj magyar törzsi gyűlés a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe, egyben a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozója. Az eseményen 26 rokon nemzet és mintegy 120 csapat vesz részt, köztük Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is képviseltetik magukat.A háromnapos Kurultájon több mint ötven programot rendeznek. Ezek keretében hagyományőrző seregszemlére, harci bemutatókra, lovas versenyekre, íjász programokra, a magyar-hun-avar örökséget reprezentáló kiállításokra és népzenei programokra is sor kerül. A szervezők hatalmas jurtatábort építettek a rendezvény területén, ahol kézműves bemutatók, kézműves vásár, gyermekprogramok és tudományos ismeretterjesztő előadások is színesítik a látnivalók tárházát.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

A közel Franciaország méretű és Németországnál népesebb kínai Szecsuán tartomány kereskedelmi- és ipari delegációját pénteken a Megyeházán fogadta dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

 

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Rendkívüli időszak elé nézünk, szükségünk van a bennünket, magyarokat jellemző erőre, bátorságra, és legfőképpen az egységünkre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

A néprajzi emlékek kincses háza Észak-Magyarország

Hazánk északi régiójának három megyéje: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád néprajzi hagyományokban gazdag vidék. A fennmaradt értékeket igyekeznek megőrizni és sok helyen be is mutatják az érdeklődőknek.

EPA

Magány és üresség uralta széttöredezett társadalomban élünk, amely elvesztette a nevetés, a játék és a nyugalom értékeit - figyelmeztetett Ferenc pápa vasárnap újévi homíliájában a római Szent Péter-bazilikában.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba