Magas a pollenkoncentráció: nem csak a parlagfű van jelen

Téma: 

Továbbra is többféle allergén okozhat tüneteket az allergiásoknál, szinte az egész ország területén piros, illetve vörös riasztás van érvényben.

Továbbra is többféle allergén növény okozhat tüneteket az allergiásoknál - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton közzétett jelentésből.

E szerint a héten nem változott jelentősen a pollenterhelés. A napi parlagfűjelentések szerint az allergén gyomnövény pollenjeinek mennyisége több városban is elérte a nagyon magas szintet - írta az ÁNTSZ. Az egyheti mérések értékeinek átlaga alapján készült parlagfű pollen riasztási rendszerben is már szinte az egész ország területén riasztás van érvényben a parlagfű magas koncentrációja miatt.

Pénteken az ÁNTSZ azt közölte: a parlagfű pollen riasztási rendszer térképén a másodfokú riasztást jelző vörös színnel, illetve az elsőfokú riasztást jelző pirossal jelölt területek mostanra egybefüggően szinte az egész ország területét lefedik. Az allergiásoknak ez azt jelenti, hogy tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek.

Szombati jelentésében pedig arról számolt be az ÁNTSZ, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai hálózatához eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban mérték a csalánfélék és a kender virágporát is, ez utóbbi pollenkonctrációja Budapesten hétfőn még a nagyon magas szintet is elérte.

Ezek mellett a libatopfélék virágpora is elérte a tüneteket okozó mennyiséget, a fővárosban hétfőn magas koncentrációban regisztrálták. Szegeden pedig a pázsitfűfélék és az útifű pollenszemeiből mértek tüneteket okozó mennyiséget.

Alacsony koncentrációban jelen volt a levegőben az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora is - írta az ÁNTSZ.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A következő napokban egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja - hívták fel a figyelmet a hivatalos tisztiorvosi Facebook-oldalon.

MTI Fotó

Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható – hangzott el az M1 vasárnap déli Híradójában.

November 1-jétől lezárják a turistaösvényeket a Magas-Tátrában. A szokásos, 2013. június 15-ig tartó szezonális útzár mintegy 200 kilométernyi, jelzett túraösvényre vonatkozik, melyek a Tátrai Nemzeti Park területén találhatók.

2020. január 21., kedd, Ágnes