A magyar hatóságok a törvényeknek megfelelően végezték a kitoloncolásokat

Téma: 

Megdöbbentőnek nevezte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy miközben egyes brüsszeli és más politikusok kétszínűen a kitoloncolás fontosságáról prédikálnak, azonnal megpróbálják megakadályozni az illegális bevándorlók törvényes kitoloncolását, hogy ezzel is még több bevándorlót tartsanak Európában – fogalmazott a központ.

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ leszögezte: a magyar hatóságok az irányadó uniós és magyar törvényeknek megfelelően jártak el az illegális bevándorlók kitoloncolásakor, amelyet ismét egy „Soros-szervezet” próbál most Brüsszelen keresztül is megakadályozni.

EPA

Mint kifejtették: Magyarország a Frontex légi kitoloncolási művelete keretében május 8-án 17 afgán illegális bevándorló Afganisztánba történő törvényes kitoloncolását szervezte meg. 16 ember esetében azért, mert a menedékkérelmükben érdemben eljáró hatóság – kitoloncolásukat is magában foglaló – döntését a bíróság jogerősen elutasította, egy embert pedig embercsempészés elkövetése miatt jogerős ítélettel utasítottak ki Magyarországról. Az illegális bevándorlók közül 11-en írásban nyilatkoztak arról, hogy Szerbia irányába önként elhagyja Magyarország területét, amely hatósági közreműködés nélkül megtörtént. A jogerős kiutaztatás végrehajtásának megakadályozása érdekében egy külföldről finanszírozott civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A Bíróság egy öt tagú család esetében rendelkezett a kitoloncolás átmeneti felfüggesztéséről, a Bíróság döntésének Magyarország eleget tett – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Az Európai Bizottság (EB) illetékes szóvivője hétfőn aggodalmát fejezte ki azon jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a magyar hatóságok nemrég nemzetközi és uniós jogot sértő módon toloncoltak ki afgán menedékkérőket az országból Szerbiába. Natasha Bertaud a brüsszeli testület napi sajtóértekezletén arról számolt be, hogy tudnak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) múlt heti közleményéről, és az ügy tisztázását kérték a magyar hatóságoktól, majd hozzátette, komolyan veszik a migránsokkal és menekültekkel szembeni rossz bánásmódról szóló állításokat.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között, az erdélyi Tusnádfürdőn - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

A brüsszeli magyar nagykövet tudomása szerint két magyar sebesült meg a brüsszeli merényletsorozatban, mindkettőjüket kórházban ápolják. Ezt Nagy Zoltán nagykövet az M1 élő adásában közölte.

 

Az Aluinvent Zrt. (www.aluinvent.com) nagyszilárdságú és ultrakönnyű alumínium termékek, anyagtechnológiai és anyagvizsgálati berendezések fejlesztésével, gyártásával és mérnöki szolgáltatások nyújtásával foglalkozik.

A magyar női vízilabda-válogatott bejutott a legjobb négy közé a barcelonai vizes világbajnokságon, miután a hétfői negyeddöntőben 11-7-re legyőzte a holland csapatot. Bár a vezetést a németalföldiek szerezték meg, a folytatás magyar örömjátékot hozott.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba