Magyar tábornok lesz a KFOR második embere

Téma: 

Októbertől egy éven át magyar katona, Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke lesz a koszovói NATO-misszió (KFOR) parancsnokhelyettese - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Magyar tiszt vagy tábornok még sosem volt egy NATO vezette műveletben második számú vezető - mondta el a lapnak Korom Ferenc.A tábornok az egyéves szolgálata alatt vezetőtársaival együtt 18 ország 4500 katonájáért felel majd.

 Koszticsák SzilárdKorom Ferenc elmondta: a kinevezés "elismerése annak a munkának, amit az elmúlt években a magyar katonák végeztek a gyakorlatokon itthon és külföldön, különböző műveleti területeken".A dandártábornok felidézte: először 1997-ben volt külföldi misszióban, az első magyar békefenntartó század parancsnokaként Cipruson. 2000 és 2004 között a NATO azonnali reagálású erők egyik zászlóaljparancsnokaként szolgált, 2005-ben tagja volt az Irakban működő kiképző missziónak, 2009-ben pedig kinevezték az Afganisztánban akkor működő magyar tartományi újjáépítési csoport parancsnokává.Többször szolgált Koszovóban, utoljára 2007-ben egy őr- és biztosító zászlóalj parancsnokaként. A dandártábornok az interjúban elmondta: a KFOR-erőknek készen kell állniuk arra, hogy ha tömeget kell oszlatni, akkor mint a harmadik gyűrű be tudjanak avatkozni. Az első számú beavatkozó erő a helyi rendőrség. Őket segíti az EULEX, az Európai Unió belügyi és rendőri egységei. A KFOR-nak készen kell állnia arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson az EULEX-nek - mondta.A két kitelepített magyar manőverszázad katonái erre is felkészültek, ezt szolgálja az összes katonai felkészülés és gyakorlás - tette hozzá.Forrás: hirado.hu, Napi Gazdaság

Kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

 (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Judith Sargentini európai parlamenti (EP-) képviselő a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentést készíti – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Budapesten, a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatóján.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc