Magyarok kenyere: 15 millió búzaszem a Kárpát-medence rászorulóinak

Téma: 

Országszerte 89 helyszínen, köztük Törökszentmiklóson is várják a búzaadományokat a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz csatlakozva. A gazdák idén is Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlhatnak fel búzát, amelyet lisztté őrölve a Kárpát-medencében élő hátrányos helyzetű magyar gyermekeknek és családoknak juttatnak el – hangzott el az M1 Híradójában.

Megszentelték, majd összeöntötték a learatott búzát a Bihar megyei Szalacson. A Partiumban idén is több gazdaegyesület csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.

MTI Fotó Krizsán Csaba

A gazdák ebben az évben is Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlhatnak fel búzát, amit aztán lisztté őrölve a Kárpát-medencében élő hátrányos helyzetű magyar gyermekek és családok kapnak.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete hét éve csatlakozott a kezdeményezéshez. Ványi Attila elnök szerint a lényeg nem az, hogy mennyi búzát adományoz valaki, hanem hogy minél többen adakozzanak.

A délvidéken is több száz termelő csaknem 20,5 tonna kenyérgabonával járult hozzá eddig a jótékonysági akcióhoz.

Itthon országszerte 89 helyszínen, köztük Törökszentmiklóson is várják a búzaadományokat.A rászorulóknak szánt adományokat augusztus 20-ig lehet leadni a gyűjtőpontokon.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Jakab István arról beszélt: a kezdeményezés jelképesen egyesíti a határon túli és az anyaországi magyarokat. Ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben egyesül, úgy egyesül a 15 millió magyar a nemzetben.

Kárpát-medence-szerte a zsákok mindegyikéből kivesznek egy keveset, majd a búzaszemeket pénteken a történelmi Magyarország középpontjába, a szarvasi szárazmalomba szállítják. Az összegyűlt búzát itt ünnepélyesen összeöntik és megőrlik. Ebből a lisztből sütik aztán Szent István napjára a Magyarok kenyerét, amely a nemzeti összetartozást szimbolizálja.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Nemes János

Ünnepélyesen összeöntötték a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát Kárpátalján.

MTI Fotó

Gyermekeket segítő szervezetek kapnak támogatást nem csupán a határon innen, hanem a határon túl is.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Elhelyezték a Szent István-bazilikában szerdán a Kárpát-medence Aratókoszorúját, amelyet az idén hajdúnánási gazdasszonyok fontak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez