Magyarország csatlakozni kíván a terrorellenes adatbankhoz

Téma: 

Magyarország csatlakozni kíván a terrorellenes adatbankhoz, amelyben az országok megoszthatnák egymással az információkat a terrorellenes harcban – jelentette ki a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az M1-nek szerdán.

Hajdu János Moszkvában a különleges szolgálatok, biztonsági szervek, rendészeti, rendvédelmi szervek vezetőinek XVII. konferenciáján vesz részt. Elmondta: a rendezvényen Oroszország felhívást intézett a többi országhoz, hogy a terrorellenes harc érdekében csatlakozzanak az adatbankhoz.
 
MTI Fotó Varga György
 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója elmondta: a TEK 2010-es megalakulása óta részt vesz az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rendezvényén. A keddtől csütörtökig tartó konferencián 86 ország 125 delegáltja tárgyalja meg a terrorellenes témákat. A rendezvényt Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója nyitotta meg, s mások mellett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólalt.

Hajdu János kiemelte: a konferencián nemcsak az Iszlám Állam terrorszervezettel foglalkoztak, hanem ismét szóba került az al-Kaida is. Mindkét szervezet meggyengült, de összefonódásuk esélye megnőtt. Az is elhangzott, hogy a terrorszervezetek toborzótevékenységét erősen érezni, nyíltan zajlik a gyermekek toborzása is, amit a nagy szolgálatok katonai és hírszerzési erővel igyekeznek megakadályozni – közölte a főigazgató.

Téma volt a terrorizmust támogató harcosok visszaáramlás is: akik vagy saját országukba vagy egy harmadik országba térnek vissza, s ott követhetnek vagy már követtek is el terrorcselekményt. Ennek kapcsán is nagy szerepe lenne a közös adatbázisnak, hogy fel tudják őket deríteni, s a határokon megállítani – hangsúlyozta Hajdu János.

Tárgyaltak továbbá a vegyi fegyverek és a bakteriológiai fegyverek szerepéről is, amelyek nagy veszélyt jelenthetnek, ha a terroristák kezébe kerülnek.

Mindemellett kiemelt téma volt a drónok elhárítása is. Ugyanis – mint Hajdu János hangsúlyozta – manapság már nemcsak a rendvédelmi szervek és elhárító szervek, hanem a terrorszervezetek is rendelkeznek drónképességgel. Az ez elleni harcban szerinte inkább azoknak az országoknak lesz nagy szerepük, akik több anyagi forrással rendelkeznek.

Szó volt továbbá a kibertér veszélyeiről is, ugyanis a terrorszervezeteknek jó informatikai rendszerük van és hackereik is – emelte ki Hajdu János, megjegyezve: úgy véli e téren is inkább a nagyobb anyagi forrással rendelkező országok járnak majd élen a védekezésben. Hajdu János elmondta oroszországi tartózkodása során a konferencia mellett több bilaterális tanácskozást is folytat.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Varga György

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balogh Zoltán

Magyarország kész elkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Eurázsiai Fejlesztési Bankkal – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a bank éves konferenciáján pénteken Moszkvában.

MTI Fotó Kovács Tamás

Elfogadta a parlament kedden a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes csomagját.

APA

Nem megerősített információk szerinte több száz rendőr tartott házkutatást Bécsben és Grazban, iszlamista radikálisok után kutatva. Nem lehetett sikertelen, mert több embert őrizetbe vettek.

2020. július 8., szerda, Ellák