Magyarország jó eséllyel pályázhat a 2024-es sakkolimpiára

Téma: 

Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke szerint mivel Magyarország száz éve sakknagyhatalomnak számít, ezért jó eséllyel pályázhat a 2024-es sakkolimpia megrendezésére.

 

A FIDE élére tavaly megválasztott orosz sportvezető ezt szombaton este, a nemzetközi szervezet elnökségi ülését követően a Parlamentben megtartott fogadáson jelentette ki. Dvorkovicsot lenyűgözte Budapest, valamint elismerőleg beszélt a magyar iskolákban bevezetett sakkoktatásról is.

Internet

A fogadáson Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja azt hangsúlyozta, hogy az országnak minidig is kitűnő sakkozói voltak, akik ugyanolyan megbecsülésben részesülnek az állam részéről, mint a nyári és a téli olimpiákon érmes sportolók.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyarok híresen jó szervezők, komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a nagy nemzetközi sportesemények megrendezésében, az országnak sportbarát kormánya van, amely támogatja a Magyar Sakkszövetség törekvéseit.

Polgár Judit arról beszélt, hogy amikor 12 évesen az első olimpiai bajnoki címért járó elismerését átvette a Parlamentben, nem gondolta volna, hogy egy nap a sakkvilág vezetőivel találkozhat ugyanott.

Szabó László, a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, valamint a legnagyobb magyar, Széchenyi István is kiváló sakkozó volt. Hozzátette: az MSSZ megújult vezetése ismét a sakkvilág csúcsára akarja juttatni a magyar sakkozást.

„Készen állunk arra, hogy akár egy olyan nagyszabású eseménynek is otthont adjunk, mint a 2024-es sakkolimpia” – fogalmazott az elnök.

A 2024-es sakkolimpia helyszínéről jövő augusztusban, hanti-manszijszki kongresszusán dönt a FIDE.

Forrás: MTI

Kép: Internet

Kapcsolódó cikkeink

Budapest, 2015. július 8. A Főpolgármesteri Hivataltól kapott képen Tarlós István főpolgármester (j) és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kezet fog, miután közös szándéknyilatkozatot írtak alá a 2024. évi XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok budapesti rendezésének pályázatára a fővárosban, a Városházán 2015. július 7-én. A dokumentumot elküldték Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének. MTI Fotó: Főpolgármesteri Hivatal / Majtényi Mihály

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerint a parlamenti frakciók titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül megkapták a 2024-es olimpiarendezésről szóló 1300 oldalas tanulmányt, ugyanakkor a MOB felhívja a figyelmet, hogy egyetlen pályázó sem tesz közzé részletekbe menő...

Twitter/UEFA

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értemében Németország rendezheti a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságot.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az olimpiai pályázat vezetése szerint az olimpiaellenes aláírásgyűjtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei arra, hogy ötkarikás játékokat rendezhessen.

2019. december 7., szombat, Ambrus