Magyarország kiemelt figyelmet fordít a hajléktalanokra

Téma: 

Október 15-től szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. A kormány ugyanakkor segíteni szeretné azokat az embereket, akik az utcán élnek, erre a célra 300 millió forint hajléktalan-ellátási tartalékalap hozott létre.

Az évek óta tartó folyamatos intézkedések tapasztalatai alapján elmondható, hogy Magyarországon jól működik a hajléktalan-ellátás – mondta el Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Hozzátette, vannak még tartalékok, hiszen az éjszakai szálláshelyek kihasználtsága 80 százalékos volt januárban.

MTI/Balogh Zoltán

Mint mondta, az október 15-től hatályba lépő jogszabály azért volt szükséges, mert elengedhetetlen a közterületek tisztán tartása, de ez nem azt jelenti, hogy ne fordítanának figyelmet azokra, akik eddig az utcán éltek.

Ugyanolyan emberi méltósággal rendelkezne

Úgy véli, a hajléktalanság nem csupán egyedi problémája az adott személynek, hanem egy tünet együttes jele is, mert sok esetben ezek az emberek betegek, vagy valamilyen mentális problémával küzdenek. Egy hajléktalan személy is ugyanazzal az emberi méltósággal rendelkezik, mint bárki más – hangsúlyozta a frakcióvezető a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában.

Harrach Péter elmondta, több területen is van még változtatni való a hajléktalan-ellátásban, főként az egészségügy területén. A kormány azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse az utcán élő embereket. Ezt mutatja az is, hogy 300 millió forint hajléktalan-ellátási tartalékalap létrehozásáról döntöttek.

A hajléktalanság nagyvárosi probléma

A pénzből legfőképp a hajléktalanokat ellátó szervezetek részesülnek, akik olyan tapasztalatokkal rendelkeznek, amely a mindennapi ellátást szolgálja. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a 300 millió forint csak az idei évre vonatkozik, a kormány a jövőben még nagyobb költségvetési forrást szeretne a hajléktalan-ellátásra fordítani.

Harrach Péter arról is beszélt, hogy a hajléktalanság alapvetően a metropolisok problémája, sőt, a vidéken hajléktalanná váló emberek is a nagyvárosokba áramlanak. Vidéken sokkal erősebb a családi összetartás és egymás segítése, így a kisebb falvakban szinte egyáltalán nem lehet találkozni utcán élő emberekkel.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/Balogh Zoltán

 

2020. február 22., szombat, Gerzson