Magyarország szorgalmazza a legerősebben a párbeszédet a családok megsegítéséről

Téma: 

A család fontosságát, a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták európai vezetők a budapesti családpolitikai konferencián. A Várkert Bazárban megrendezett kétnapos nemzetközi csúcs első napján Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogyha nincs család, nincs gyerek, akkor egy nemzet eltűnik.

Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnökhelyettese a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, öt kontinensről érkeztek vezetők, politikusok szakpolitikusok és civil szervezeti képviselők.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A konferencián elhangzott, hogy Magyarország élen jár a demográfiai változások megoldásának szorgalmazásában. Fontos, hogy Magyarország szorgalmazza a párbeszédet legerősebben a családok ügyéről, megsegítéséről és a világ összes kontinensét érintő demográfiai változásokról.

Ezek a változások egyébként nem ugyanúgy hatnak, hiszen Európában csökken a népesség, míg Afrikában és Ázsiában demográfiai bummról beszélhetünk, ugyanis ezeken a kontinenseken rohamosan nő a népesség – mondta Molnár Balázs.

Egy földrész van csak, ahol kimondottan az egész kontinenst sújtja a csökkenés, ez Európa.

Itt a kelet-közép-európai államok azok, amelyek a kezükbe veszik az irányítást ezen a téren, és próbálnak olyan intézkedéseket hozni, hogy a lakosságnak nagyobb lehetősége legyen arra, hogy gyarapodjon, amely lehetőség eddig nem volt meg – tette hozzá Molnár.

Orbán Viktor is a szívén viseli az ügyet, és kiáll amellett, hogy az országunk építése továbbra is a keresztény kultúra megtartásával haladjon, a munka legyen az alapja, a társadalom pedig elismerje a gyermeknevelés és a család fontosságát.

Regős Gábor, a Századvég vezető makrogazdasági elemzője szerint a népesség gyarapodása lassú folyamat. Az utóbbi időben a klasszikus nagycsalád felbomlott, amely azt eredményezte, hogy gazdaságilag nem volt akkora szükség az utódokra.

Kutatók szerint a nyugdíjrendszer létrehozása is hozzájárult ehhez, hiszen amíg ez nem volt meg, csak arra számíthatott egy idős ember, hogy a gyermekei financiálisan támogatják őt. Jelenleg az unió egyetlen tagállama sem éri el a termékenységi ráta 2,1-es szintjén.

A legmagasabb Franciaországban, ahol ez a ráta 1,9. Ez azt jelenti, hogy minden uniós ország rászorul arra, hogy több gyermek szülessen, habár az átlagéletkor nő, így az valamennyire lassítja a népességcsökkentést.

Az Eurostat legújabb, 2017-es adatai alapján az uniós átlag 1,59 volt. Lefordítva ez nem más, minthogy egy nő átlagosan ennyi gyermeket hoz a világra az adott országban. Az adatok azt mutatják, hogy a gazdagabb országokban kevesebb gyermek születik, mint a szegényebb területeken.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kapcsolódó cikkeink

Megspórolhatják a tervezési költségeket azok a Hargita megyei polgárok, akik a székelyföldi hagyományos építkezés jegyeit viselő "modern székely házat" építenek - derült ki Az épített örökség fenntarthatósága Hargita megyében című Csíkszeredában pénteken tartott konferencián...

A magyar diplomácia az elmúlt napokban ismételten síkraszállt azért, hogy a bolíviai hatóságok tartsák tiszteletben Tóásó Előd emberi jogait, folyamatos tájékoztatást kért a per állásáról és szorgalmazza a vádlott szabadlábra helyezését - közölte a Külügyminisztérium vasárnap...

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina