Már csak kevesen jönnek a nyugat-balkáni útvonalon

Téma: 

Már nagyon kevesen jönnek a nyugat-balkáni útvonalon, és akik erre érkeznek, azok is ellenőrzötten jöhetnek csak - mondta Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, Balkán-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Közölte: az országok már csak kritériumoknak megfelelően engedik át az embereket ezen az útvonalon. Ördögh Tibor úgy vélte, a jelenleg Szerbiában tartózkodó migránsok a rokoni kapcsolataikat kihasználva igyekeznek Nyugat-Európába jutni. Szerbia nagyjából hatezer migránst tud ellátni, és ennyien valóban tartózkodnak is az országban – mondta.

MTI Fotó

Kifejtette: Horvátország kulcsszerepet játszhat a nyugat-balkáni régió európai uniós integrációjában, mert közvetíthet az egykori Jugoszlávia tagállamai és az Európai Unió között, hiszen Horvátországnak van olyan tapasztalata, amellyel hozzájárulhat akár Szerbia uniós csatlakozásához.

Az EU úgy tekint Horvátországra, mint olyan országra, amely patronálhatja Szerbiát ebben a folyamatban, és ez előnyös szerepe lehet Horvátországnak is, ugyanis segítő félként léphet fel, nem csak “szigorú ellenőrként”, mint az elmúlt években – vélekedett a szakértő.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Sóki Tamás

A lovaknál a nyugat-nílusi láz elleni megelőző védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután Magyarországon idén 64 állattartó telepen mutatták ki a fertőzést.

EPA

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint káoszhoz fog vezetni a nemzetközi kapcsolatokban, ha a Nyugat további támadásokat intéz Szíria ellen.

2019. december 16., hétfő, Etelka,Aletta