Matolcsy: az MNB védőhálót ad az MKB-nak

Téma: 

 

    A Magyar Nemzeti Bank védőhálót nyújt az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel garantálja a kereskedelmi bank teljes likviditását - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási tanácsa csütörtök reggel meghozta azokat a döntéseket, amelyek alapján a jegybank mérlegével az MKB mögé áll, védőhálót biztosít - közölte a központ bank elnöke.

    Kijelentette, "az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen". Hozzátette, azt javasolják, hogy ezt követően a bank ne maradjon állami tulajdonban, és lehetségesnek nevezte a tőzsdei privatizációt is.

    Matolcsy György úgy fogalmazott, az MKB egyszerre jó és rossz bank. Egyfelől jó ügyfelei, betétesei vannak, jelentős államkötvény-állománnyal rendelkezik, másfelől viszont magas a nem teljesítő hitelek aránya - mondta. A jegybankelnök hozzátette: az MNB-nek most az a feladata, hogy "a rossz bankot megoldjuk, a portfoliót tisztítsuk", hogy azután az MKB legyen az első, valóban fair módon működő nagybank Magyarországon.    Az MNB elnöke a forint árfolyamának változására vonatkozó kérdésre azt mondta: nincs speciális magyar történet, a forint együtt mozog a lengyel zloty árfolyamával. Magyarország négy éve folyamatosan 3 százalék alatt tartja az államháztartási hiányt, csökken az államadósság , jelentős a folyó fizetési mérleg többlete, és nő a foglalkoztatottság - sorolta. Ráadásul Magyarország "közel jár ahhoz hogy megszüntesse sérülékenységét a devizahitelek felől" - fogalmazott. Hozzátette, a devizahitelek forintra való átváltásához szükséges csaknem 8 milliárd euró "a devizatartalékban van, ez védetté és nagy mértékben stabillá teszi a magyarországi pénzügyi rendszert".    Megismételte: az MNB-nek nincs árfolyamcélja, az egyedüli horgony a középtávú inflációs cél követése, így a jegybanknak nincs beavatkozási kényszere.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

Matolcsy: másfél éven belül négy nagybank is kivonulhat

Matolcsy György jegybankelnök szerint négy külföldi tulajdonú nagybank vonulhat ki Magyarországról a következő másfél évben.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Áder János köztársasági elnök Matolcsy Györgyöt nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank elnökévé – közölte az M1 Híradója.

2020. július 12., vasárnap, Izabella,Dalma