Matolcsy: másfél éven belül négy nagybank is kivonulhat

Téma: 

Matolcsy György jegybankelnök szerint négy külföldi tulajdonú nagybank vonulhat ki Magyarországról a következő másfél évben.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke erről a Hír TV Bruttó című műsorában beszélt a szombat esti adás pénteken közölt előzetese szerint. Matolcsy György szerint ezek a bankok nem hiteleznek, nem segítik a magyar gazdaságot.

A jegybank elnöke úgy véli: a megoldást részben a magyar tulajdonú kis- és középbankok szerepének erősítése jelenti, de az is elképzelhető, hogy új magyar bankok jönnek létre vagy veszik át a kivonuló nagybankok portfólióját.

Az MNB elnöke azt sem zárja ki, hogy a következő időszakban a keleti nyitás keretében új keleti, ázsiai bankok jönnek Magyarországra és lépnek a kivonuló külföldi bankok helyébe. "Nyolc nagybank működik Magyarországon, a külföldi tulajdonú bankrendszer aránya hazánkban 58 százalék, 42 százalék van hazai kézben, ez nagyon magas külföldi arányt jelent. A nyolc nagybank közül, amely nagybankok a teljes hitelállomány 70 százalékával rendelkeznek, négy elhagyja az országot.

Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy 3-4 év alatt vonulnak ki a nyolc nagybankból négyen, tehát a fele a nagybanki rendszernek, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy 6 és 18 hónap közötti idősávban kivonulnak közölte Matolcsy György.

-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink

2020. július 12., vasárnap, Izabella,Dalma