Még nem csaphat oda a NATO az Iszlám Államnak

Téma: 

Európa szinte valamennyi országában növelték a biztonsági fokozatot, de az igazi megoldás az egységes álláspont lenne. Milyen segítségre számíthatnak a tagországok, ha a fenyegetést beváltják a terroristák?

Eddig egyszer volt arra precedens, hogy életbe lépett a NATO 5. cikkelye. A szeptember 11-i terrortámadás után október 3-án jelentette be az Egyesült Államok, hogy nem provokált katonai csapás érte. A cikkely szerint bármely tagállam megtámadását valamennyi másik saját maga elleni támadásként kezel - emlékeztetett Nógrádi György a Kossuth rádióban.A biztonságpolitikai szakértő a Vasárnapi újságban elmondta: a franciák Párizs után a NATO-tól nem, az Európai Uniótól viszont kértek támogatást, ami sokkal puhább, mint előbbi. Továbbá elfogadtattak egy ENSZ-határozatot, amely elítélte az Iszlám Államot és a terrorizmus minden formáját - mondta.Abban a pillanatban, ha egy ország kéri az 5. cikkely alkalmazását, a NATO már tevőlegesen is részt vehet a konfliktusban, de magától ilyet nem tehet. Egy terrorszervezettel szemben ugyanakkor nehéz a fellépés, mivel jelenleg egy aszimmetrikus háború folyik: nem tudni ki, hol és mikor támad - mutatott rá.Megjegyezte: ha a cikkely életbe lép, utána addig marad fent, amíg az ENSZ Biztonsági Tanácsa össze nem ül, és meg nem hozza az 51. cikkely alapján a szükséges döntést. Ez azonban csak formalitás, ha ugyanis a NATO már háborúban áll, akkor a fél világ szembekerül egymással - tette egyértelművé Nógrádi György.Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kapcsolódó cikkeink

Getty Images

Az Egyesült Amerikai Államok elnöke, Donald Trump aláírta azt az okiratot, mellyel Montenegró csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) - olvasható a Fehér Ház által kiadott közleményben.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: az EU védelmi képességének erősítése azzal a kockázattal jár, hogy gyengíti a transzatlanti köteléket, megkettőzi mindazt, ami a NATO-ban már megvan, és diszkriminálja a NATO unión kívüli tagjait.

AFP/Nurphoto/Jaap Arriens

Edi Rama albán miniszterelnök Facebook-bejegyzésében tudatta, hogy az Észak-atlanti Tanács jóváhagyta, hogy Albániában épüljön meg az első balkáni NATO-légibázis.

2019. május 23., csütörtök, Dezső