Még a nyári szünetben megérkezik a pedagógusok emelt fizetése

Téma: 

A korábban bejelentett 10 százalékos emelést az augusztusban esedékes fizetésükkel kapják kézhez a pedagógusok – írta a Magyar Nemzet kedden.

 

A lap közölte, hogy egyes igazgatók az alapbérük csaknem dupláját kereshetik az új vezetői pótlékkal.

MTI Fotó Balázs Attila

A korábban bejelentett 10 százalékos emelést az augusztusban esedékes fizetésükkel kapják kézhez a pedagógusok. Az összeg a pályán töltött idő és a végzettség függvényében 20–40 ezer forint között alakul, és mivel az új bérelemet a garantált illetményhez kötötték, ezért a pótlék is minden alkalommal tovább fog nőni, amikor a pedagógus feljebb lép a ranglétrán.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere februárban jelentette be az intézkedést, amely az óvodai, iskolai nevelőket érinti.

Lényegében egy új bérelemet vezetnek be, amely beépül a pedagógusok illetményébe, ez az ágazati szakmai pótlék – magyarázta a lapnak Kozák András köznevelési szakértő, megbízott egyetemi oktató.

Az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd a legjobban, akik a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek júliustól – írta a Magyar Nemzet. Jelenleg az illetményalap 40–80 százaléka a vezetői pótlék, ez azonban 60–170 százalékra nő.

A vezetői pótlékot érintő változás lényege, hogy míg eddig a munkáltató differenciálhatott, mostantól a gyermeklétszám fixen meghatározza, hogy kinek mekkora összeg jár – mondta a lapnak Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő.

Az intézkedés révén egy 400 fő feletti diáklétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító igazgató a mostani 477 ezer forint helyett több mint 619 ezret keres majd. Egy 1000 fő feletti létszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye pedig 629-ről 812 ezerre változik – írta a Magyar Nemzet.

Szakál Ferenc Pál megemlítette, hogy a pótlékok emelésén túl újdonság az úgynevezett ösztönzési keresetkiegészítés bevezetése is, amely ugyancsak az intézményvezetőknek adható. Ennek összege havonta legfeljebb bruttó 101 500 forint lehet – olvasható a lapban.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Balázs Attila

Kapcsolódó cikkeink

Jövőre emelkedik az emelt összegű ápolási díj

Jövő januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának...

MTI Fotó Balázs Attila

A napokban kapják kézhez januári, emelt alapbérüket az egészségügyi szakdolgozók – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csütörtökön vádat emelt újabb két bundaügyben összesen 15 különböző mérkőzést érintően.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente