Megkezdődött a szlovén-magyar kormány együttes ülése

Téma: 

Harmadik alkalommal üléseznek közösen a két ország miniszterelnökei és miniszterei, ezúttal a Ljubljana melletti Brdo pri Kranjuban ülésezik. Témái között a migránshullám és az EU jövőjét érintő kérdések lesznek, de üzleti fórumot is tartanak a két ország vállalkozóinak a nap folyamán, valamint a magyar kultúra napja alkalmából magyar intézetet nyitnak meg a szlovén fővárosban.Az együttes ülés keretében hat megállapodást kötnek, egyebek közt oktatási, kulturális, környezetvédelmi és infrastruktúra-fejlesztési területen. Megállapodnak a két ország gázvezeték-hálózatának összekötéséről, a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról. A közös kormányülés napirendjén szerepel a bevándorlási válság kezelése is. A nap folyamán szlovén-magyar üzleti fórumot is tartanak, 138 magyar cég képviselőinek részvételével.

 Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi BalázsA magas szintű látogatás keretében, a magyar kultúra napja alkalmából magyar kulturális intézetet nyitnak meg Ljubljanában pénteken. A ljubljanai állomáshely lesz a Balassi Intézet világszerte működő intézethálózatának 24. tagja. Ugyancsak pénteken nyílik meg az új magyar főkonzulátus Lendván. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a magyar-szlovén kapcsolatokról az MTI érdeklődésére közölte: a két ország kapcsolatai a gazdaság, a kultúra és kisebbségpolitika területén új, intenzívebb együttműködési szakaszba léptek, és ennek eredménye a pénteki kormányzati csúcstalálkozó Brdo pri Kranjuban.A magyar-szlovén együttműködés új dimenzióba lép a két kormány együttes szlovéniai ülése nyomán - jelentette ki a szintén Ljubljanában tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Előzőleg 2007 októberében, majd 2009 novemberében tartottak magyar-szlovén közös kormányülést.Forrás: MTIKép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelek, hanem a magyar emberek munkája jelenti a magyar gazdaság sikerének zálogát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft.

A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között, az erdélyi Tusnádfürdőn - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Fotó Balogh Zoltán

A magyar egészségügyet önellátásra készítették fel, hiszen azt látták, hogy a járvány idején Európa nem tudott minden országot ellátni, azok magukra voltak utalva – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

MTI Fotó Vasvári Tamás

A magyar gazdaság a magyar emberek és a vállalatok munkája által válhat sikeressé, ehhez a kormány a munkahelyek megőrzéséhez nyújtott támogatással járul hozzá – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Veszprém megyei Halimbán.

2021. április 13., kedd, Ida