Megtört a jég Háromszéken is

Téma: 

Uzon község önkormányzata – Háromszéken elsőként – elfogadta azt a határozatot, amelyben kifejezésre juttatják igényüket, hogy a többi 152 székelyföldi önkormányzattal közösen egyetlen, önálló közigazgatási régióba akarnak tartozni, amely a Székelyföld nevet viselje, és amelynek különleges jogállását egy sarkalatos törvény szabályozza és ahol a magyar nyelv is hivatalos nyelv.

hangú szavazással született meg, pártállástól függetlenül az összes helyi képviselő megszavazta azt. Bízunk benne, hogy a Székely Nemzeti Tanács felkérésének egyre több önkormányzat tesz eleget, a törvény adta autoritásukkal felmutatva azt a lakossági igényt, amelynek népszavazás által megerősítését a hatóságok antidemokratikus módon megakadályozták.

A sajtóban is megjelent vélekedésekkel ellentétben ez a lépés igen nagy jelentőséggel bír, jól mutatja ezt az is, hogy a határozatot elsőként elfogadó Gyergyószentmiklós önkormányzata már választ is kapott az Európa Tanács főtitkárának hivatalától. Ebben a hivatal jelzi, hogy megkapta a határozatot, illetve tájékoztatásul továbbította azt az Európa Tanács illetékes testületeinek, s biztosította a dokumentumot megküldő polgármestert, hogy munkájuk során figyelembe fogják venni azt. Minél több határozat érkezik meg az elkövetkező időszakban Strasbourgba, Brüsszelbe, Genfbe annál inkább várható, hogy azoknak konkrét eredménye lesz.A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

Kapcsolódó cikkeink

2014-ben ingyenes lesz a Hegyalja Fesztivál

A szervezők Facebook-oldalukon tudatták a hírt mindenkivel, jövőre mindenki ingyen fesztiválozhat Tokajban. "A Jézuska a Hegyalja Fesztivál 15. és a Borsodi 40. születésnapjára szóló meghívóval érkezett.

Körülbelül tízezer embert képeznének ki, s ezek az önkéntesek a világ bármely pontján teljesíthetnek majd humanitárius szolgálatot.

Molnár Mária misszionáriusnő pitiluni életét idézi fel az a hagyaték, amelyet a Sárospataki Református Kollégium Múzeuma őriz. A pápuák letűnt, részben eltűnt kultúráját idézi Molnár Mária misszionáriusnő hagyatéka, amelyet a Sárospataki Református Kollégium Múzeuma őriz.

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin