Megúszhatják az online kasszát a falusi vendégfogadók

Téma: 

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből - tudta meg a Napi Gazdaság a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnökétől.Szabó Géza az újság szerdai cikke szerint elmondta: a vendéglátóhelyek, kereskedők, szálláshely-szolgáltatók kötelező átállásáról szóló, tavaly tavasszal elfogadott pénztárgéprendelet előírja, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek is át kell állniuk ez év végéig az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékek használatára. Az eredeti előírást mostanra sokan elfelejtették, mert a jelenleg is tartó átmeneti időszakban a szobakiadók úgy válthatták ki az online kasszát, hogy vállalták, havonta elektronikus úton adnak jelentést forgalmukról az adóhatóságnak a kormányablakon keresztül.

 Beliczay LászlóAz érdekképviselők az alelnök szerint azon dolgoznak, hogy továbbra is elegendő legyen elektronikus úton teljesíteni a bevallásokat, mert az átlagosan 60-100 ezer forintba kerülő online kasszára történő átállás, illetve annak működtetése túl nagy terhet jelentene a csekély bevételű turisztikai terület képviselőinek. Ráadásul vannak olyan vidéki települések, ahol a technikai feltételek sem adottak az állandó internetes kapcsolathoz.

Szabó Géza jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szakminisztériumokkal a könnyítés érdekében, emellett Lázár János nemrégiben tett bejelentése is bizakodásra adhat okot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor kormányfőre hivatkozva a napokban azt mondta, a kasszarendszer kiterjesztése jelenleg nem indokolt és nem életszerű - idézi fel a lap.

Forrás: MTI, Napi Gazdaság

Kép: MTI Fotó: Beliczay László

Kapcsolódó cikkeink

Shutterstock

Több mint 2000 települést érint a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

MTI Fotó Kovács Attila

Közzétette a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok).

2020. február 22., szombat, Gerzson