A menekültstátus megtagadása után is maradhatnak a kiskorú migránsok

Téma: 

Csak az idén nagyjából hétezer, kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt regisztrált a bevándorlási hivatal; kérelmüket sürgősséggel tárgyalják, s ha nincsenek meg a nemzetközi védelem feltételei, akkor sem biztos, hogy visszatoloncolják őket - írta szerdai számában a Magyar Hírlap.A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a lap megkeresésére közölte: a június végi állapotot tükröző adataik alapján 6529 menedékkérő volt kísérő nélküli kiskorú.

A családdal érkező kiskorúak esetében a menekültügyi eljárás ugyanúgy zajlik, mint a felnőtt kérelmezőké. Vagyis őket is a hivatalhoz tartozó befogadóállomások egyikén helyezik el, értelemszerűen a családjukkal együtt, a BÁH pedig szállást, étkezést, továbbá egészségügyi szolgáltatást biztosít számukra. A gyermekek esetében gondoskodik az életkoruknak megfelelő ellátásról, így a felnőttekkel szemben napi ötszöri étkezés és az alapfokú oktatáshoz való lehetőség is adott számukra.

 Máthé ZoltánMás eljárás érvényesül a kísérő nélküli kiskorúak esetében, akiket gyermekvédelmi intézményben helyeznek el, képviseletükre pedig úgynevezett gyermekvédelmi gyámot rendelnek ki.A kísérő nélküli kiskorúaknál a visszaküldés tilalma akkor is fennáll, ha a kérelmező esetében a családi egység nem állítható helyre, illetve állami vagy más gondoskodás nem érhető el az adott országban - tájékoztatott a hivatal.Forrás: MTIKép: MTI-fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek - közölték brit kormányzati források az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján....

Navracsics Tibor: a magyarok európaiak

Szent István tudta, hogy a magyarságnak csak akkor van jövője, ha európai nemzetként él - mondta a miniszterelnök-helyettes Sárospatakon.

2019. június 27., csütörtök, László