Minden iskolában biztosítani kell a gyerekek felügyeletét és étkezését

Téma: 

A pedagógusok sztrájkbizottsága elfogadta a kormány javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Palkovics László oktatási államtitkár többórás egyeztetést követően írta alá a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodást.Ennek értelmében a gyermekek és a szülők érdekeit szem előtt tartva minden diák mehet iskolába és egyéb köznevelési intézménybe április 20-án. "Sztrájkolni mindenkinek van joga, de ahhoz nincs, hogy a gyerekek életét ellehetetlenítse, a kormány ezért tartotta szükségesnek, hogy a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldják" - olvasható a közleményben.Az államtitkárság emlékeztetett: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd és a közös munka szolgálja. A sztrájkot hirdető szervezetek a minisztérium többszöri meghívása ellenére nem voltak hajlandóak részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában, holott a kerekasztal már bebizonyította, hogy a leghatékonyabb fóruma az egyeztetésnek, és sok ügyben rövid idő alatt eredményt ért el. A minisztérium továbbra is várja a kerekasztalhoz az érintetteket - tették hozzá.Az Emmi tudatta azt is: azoktól, akik részt vesznek a sztrájkban, levonnak egy napra eső munkabért. Ennek összegét a távolléti díjra vonatkozó szabályok szerint kell meghatározni. Az akcióhoz csatlakozók az intézményben nyilvántartott, aznap rájuk irányadó munkaidő terhére vesznek részt a sztrájkban, pedagógusok esetén a kötött munkaidőre vonatkozó rendelkezések figyelembevételével - írták.Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

A cseh gyerekek mintegy 51 százaléka találkozott már az interneten vagy telefonon keresztüli molesztálással. Többnyire szóbeli támadásokról volt szó.

A magyar gyermekek 22 százaléka mélyszegénységbe születik, és közülük minden második 6 éves korára még nem iskolaérett.

MTI Fotó

A pénzmosás elleni törvény előírása szerint a pénzintézeteknek június 26-ig át kell világítaniuk az ügyfeleiket – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 Ma reggeli adásában.

MTI Fotó: Komka Péter

A 6-7 évesek zöme már rendszeres internethasználó, a 10-15 évesek kétharmada pedig minden nap fellép a világhálóra - derül ki egy hazai kutatásból.

2019. május 23., csütörtök, Dezső