Mindennapos az írásbeli erőszak a bíróságokon

Téma: 

Mindennaposak a durva, erőszakos hangvételű bírósági beadványok az elégedetlen ügyfelek részéről, a szerdaihoz hasonló fizikai támadás azonban Magyarországon még sohasem történt - mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fazekas Géza elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a szerdán a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében lövéseket leadó férfinak több ügye is folyamatban van az ügyészségen és a bíróságon, és különösen az egyiknek a menetével elégedetlen volt, az ügyészség azzal kapcsolatos döntését nem tudta elfogadni. De nemcsak az ügyészséggel, a bírósággal is elégedetlen volt a korábban egyebek mellett önbíráskodás kísérlete miatt elítélt férfi - tette hozzá.

MTI Fotó Donka Ferenc

A támadó korábban több erőszakos, durva hangvételű, számonkérő beadványt intézett a kiskunhalasi vezető ügyészhez is. Ez azonban sajnos nem példátlan, sőt: a bíróságokon mindennaposak az agresszív hangvételű beadványok - fogalmazott a szóvivő.Ugyanakkor olyan Magyarországon még soha nem történt, hogy valaki ölési szándékkal, felfegyverkezve lépett volna be egy ügyészségi épületbe, és ott több lövést leadott volna - közölte.A műsorban elhangzott, hogy a bírósági alkalmazott, aki közbelépett, miután a férfi elővette a gépfegyverét, a katonaviselt gondnok volt. Az ő lélekjelenléte, valamint a bíróságon tanúkénti meghallgatására váró két rendőr közbeavatkozása segített megfékezni a támadót - mondta Fazekas Géza, hozzáfűzve: emellett szerencse is kellett ahhoz, hogy a vaktában, dulakodás közben leadott lövések senkit se találjanak el.A szóvivő tájékoztatása szerint szerdán a helyszínelés, házkutatások és a gyanúsított őrizetbe vétele mellett tanúkihallgatások, valamint a támadó első gyanúsítotti kihallgatása is megtörtént.Meg akarta ölni az ügyészt Fazekas Géza szerdai tájékoztatása szerint a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a kiskunhalasi vezető ügyészt. Egy gépkarabélyt is magával vitt egy papírdobozban, valamint 240 lőszert.A férfi az átvizsgálásakor elővette a fegyvert, és az egyik biztonsági őrt arra szólította fel, hogy vezesse a vezető ügyészhez. Ezt azonban egy bírósági alkalmazott és két, az épületben tartózkodó rendőr megakadályozta, és végül lefegyverezték. A dulakodás közben a férfi három lövést adott le, de nem sérült meg senki.

A férfit szerdán emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették.Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón a támadással kapcsolatban a bíróságok és a bírók állami védelmének jogszabályi megerősítését vetette fel.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Donka Ferenc

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Sikeres volt az Europa Cantat kórusfesztivál Pécsett - mondják a szervezők és a város vezetői. Úgy látták, hogy az elmúlt napokban a pécsiek többsége is jól szórakozott, a rengeteg külföldi pedig fellendítette a turizmust.

Illusztráció

Megnyílt a közforgalom számára az M0 autóút M6-51. sz. főút közötti 11 km hosszú, 3 forgalmi és egy leálló sávos, Szeged felé tartó félpályája. Az új útszakaszt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át 2013. június 30-án, Csepelen.

Illusztráció

Az idén a magyar gazdaság teljesítőképességének köszönhetően lehetővé válik, hogy továbbfoglalkoztassák a közfoglalkoztatottakat, így több mint 200 ezer ember képzéssel, munkával tölti majd a telet - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán a Kossuth Rádió 180 perc...

Túllépte a tízmillió követőt Ferenc pápa többnyelvű Twitter-fiókja - közölte a Vatikáni Rádió. A tízmilliomodik követő szombat este fél tíz után olvasta el az egyházfő legutolsó, 140 karakteres üzenetét.

2020. január 21., kedd, Ágnes