Miniszteri biztos Borsod megye élén

Téma: 

Dr. Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke miniszteri biztosi megbízatása 2013. április 14-ig tart.

Matolcsy György döntése értelmében a megye gazdaságfejlesztésével kapcsolatos tennivalókhoz kötődő külgazdasági feladatokat is az új miniszteri biztos koordinálja.
Nagyon fontos feladatkör ellátásáról van van szó, hiszen az évtizedek óta hátrányos gazdasági helyzetű megyénk leszakadásának veszélye a válság miatt fokozottabban jelentkezik. Ebben a helyzetben gazdasági, társadalmi összefogásra és kormányzati közreműködésre is szükség van a fordulathoz. A politikai, társadalmi döntéshozók naponta szembesülnek ezzel a problémával és tervek, ötletek születnek is a megye hajójának a vált helyes irányba kormányozására, de – sokszor tűnik úgy – ehhez sokkalta nagyobb erőre, szándékra és segítségre volna szükség. A dr. Mengyi Roland vezette megyei önkormányzat folyamatos tárgyalásban van a gazdasági kormányzattal és szakértőik fejlesztési iránymutatót is készítettek.
Kitörési lehetőségek

Nem kérdéses, hogy a megye jelentős ipari, energetikai, erdőgazdálkodási és turisztikai potenciállal rendelkezik, gazdaságának szerkezete azonban korszerűtlen, fejlődési pályája az elmúlt húsz évben megoszlott. A komoly társadalmi és gazdasági elmaradottság különösen a nagyobb városokban és a periférikus térségekben okoz feszültségeket.

A lakosság az utóbbi fél évtizedben az országos átlagot meghaladóan csökkent (- 5,7 százalék), ebben kulcsszerepet játszott a képzett fiatalok elvándorlása. A munkanélküliek száma tartósan magas: 2010-ben a munkanélküliségi ráta meghaladja az országos átlag másfélszeresét és a foglalkoztatás is jelentősen elmaradt az országos átlagtól. Kiemelkedően magas a halmozottan hátrányos helyzetű – ezen belül a roma lakosság – aránya és koncentrált jelenlétük miatt egy-egy térségben a problémák hatványozottan jelentkeznek.

A szakértők – mások mellett – abban látják a fejlődés egyik lehetőségét, hogy a befektetők idevonzásának érdekében a megyét szabad vállalkozási zónává kellene minősíteni. A képzettebb munkaerőt magas hozzáadott értékű termelő tevékenységek letelepítésével, a kis- és középvállalkozói szféra megerősítésével, a képzetlenebb munkaerőt pedig a bányászat felélesztésével, új energetikai technológiák meghonosításával szeretnék helyben tartani.
A megye gazdaságfejlesztési irányai
– A minőségi munkaerő foglalkoztatásának növelése érdekében a gazdasági potenciál bővítése, magas hozzáadott értékű termelő tevékenységek letelepítése. Az információs technológia fejlesztése.
– A megye szabad vállalkozási zónává történő minősítése
– A foglalkoztatás növelése, a meglévő KKV-k megerősítésével, új vállalkozások indításának és letelepedésének ösztönzése
– A képzetlen munkaerő foglalkoztatása korszerű bányászati, energetikai technológiákkal
– A halmozottan hátrányos helyzetűek felzárkóztatása, mobilitásának elősegítése
– A minőségi alapoktatás és a vállalati igényekre rugalmasan reagálni képes szak- és felnőttképzési rendszer fejlesztése
– A gazdasági- és társadalmi igényekhez illeszkedő, magas színvonalú oktatási és K+F tevékenységek megteremtése a Miskolci Egyetemen
– Turisztikai fejlesztés (világörökség, bor-, kulturális-, gyógy- és termálturizmus).
– Komplex logisztikai centrum kialakítása Mezőkövesden.
– Integrált zöldség- és gyümölcstermesztési rendszerek kialakítása energia- és
hulladékhasznosítással
– A megújuló energiaforrások hasznosítása a decentralizált energiatermelő, tároló,
elosztó és integráló rendszerek létrehozásával
– Szlovák-magyar gazdasági együttműködés és az infrastruktúra fejlesztése
-boon.hu-

Kapcsolódó cikkeink

A fideszes országgyűlési képviselőnek az uniós pályázatok előkészítésében lesznek fontos feladatai.

 

MTI Fotó Vajda János

Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa cáfolta a Magyar Időkben, hogy a kormány az élelmiszer-kereskedelemben a külföldi üzletláncok kiszorítására készülne.

hirado.hu

A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter dr. Mengyi Rolandot, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét 2012. október 15-ei hatállyal Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztossá nevezte ki.

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel