Minisztérium: Fontos az alma megfelelő felvásárlási ára

Téma: 

A hazai almatermesztés jövője, az almatermelők megélhetése szempontjából fontos, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő árat fizessenek az almáért – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel. Hangsúlyozzák: az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

A közlemény alapján Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől.
 
MTI/Ujvári Sándor
 

Az AM közleményében kifejti, hogy az ipari alma árát az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai almasűrítmény–export volumenétől függ. Az idei alacsony kínai almatermés mellett az almasűrítmény világpiaci ára közepes szinten, tonnánként ezer euró körül alakul, amely még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi almasűrítmény árakat.

A minisztérium álláspontja: ez az árszint gazdasági számítások alapján lehetővé teszi a 2014. évi 17,20 forint kilogrammonkénti átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is a legyártott almasűrítmény világpiaci árakon történő értékesítését.

A tárca támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják – közölte az Agrárminisztérium.

A Magyar Idők keddi cikke szerint az egyik legnagyobb léalma–felvásárló bőven az önköltség alatti felvásárlási árat ajánlott az almatermelőknek, a gazdák tüntetnek a méltányos ár kialkudásáig.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy az ipari alma jelenleg kirívóan alacsony,  kilogrammonként 13 forintos ára mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

A FruitVeb Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen, a piaci viszonyokkal nem magyarázható a kiajánlott 13 forintos induló ár.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkeink

MTI

Az Európai Tanács legutóbbi ülésén kimondta, hogy a schengeni szabályokat be kell tartani, meg kell védeni az EU külső határait - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely megfelel ennek az...

2019. július 20., szombat, Illés