A Monarchia egyik legsikeresebb hadműveletére emlékeznek

Téma: 

Elindult az Isonzó Expressz, amely idén is az első világháború olaszországi és szlovéniai hadműveleti területeit járja körbe. Több százezer magyar katona esett el ezen a fronton a háborúban.

Idén van a caporettoi áttörés 100. évfordulója. A 12. isonzói csatára 100 évvel ezelőtt került sor, az Osztrák-Magyar Monarchia, Németország, valamint Olaszország között. A Monarchia és Németország csapatai Caporettonal törték át a frontvonalat és indultak meg az ország belsejébe. Az évforduló alkalmából az Isonzo Emlékvonat a mai Szlovénia területén található történelmi helyszínre érkezett.

MTI Fotó Varga György

Az egykori katonák leszármazottaival és a történészekkel együtt utazott a magyar Országgyűlés és a szlovén Nemzetgyűles elnöke, Kövér László és Milan Brglez is. A modrejcei katonai temetőben az egyik fejfán magyar név is olvasható. A névtelen sírokban az Osztrák-Magyar Monarchia 1600 katonája nyugszik, egyharmaduk az akkori Magyarországról származik.

Milan Brglez, a Szlovén Nemzetgyűlés elnöke elmondta: a nemzetek közötti együttműködés fontosságát tudatosítják az Isonzo Expresszel. A túlélők ugyan már nincsenek közöttünk, de fennmaradtak dokumentumok, amiket meg kell őriznünk, ennek a kulturális és történelmi örökségnek nemzetközi jelentősége van, emlékeztetnek a háborúra, és arra: mindent meg kell tennünk, hogy ez soha többet ne forduljon elő, hangsúlyozta a szlovén házelnök.

Kövér László arról beszélt, hogy Európa az önrendelkezését vesztette el az I. Világháborúban. Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: az európai vezetőknek most is óvatosnak kellene lenniük a problémák megoldásában, mint például az illegális migráció. A bevándorlásnak ugyanis olyan következményei lehetnek, amire senki sem számít.

Azok, akik az EU átalakítását erőnek erejével végig akarjak vinni, azok nem biztos, hogy tudják mit cselekszenek a házelnök szerint. Ennek a törekvésnek a következménye lehet, hogy fölerősítik az emberekben a saját nemzetük szuverenitásának a féltéset, és ebből olyan reakciók is lehetnek, mint például a brexit, fogalmazott Kövér.

A politikusok, a túlélők leszármazottai, a hagyományőrzők és a helyi lakosság közösen koszorúztak meg az I. Világháborúban elesett katonák emlékművet. Az Isonzo Expressz utasai öt nap alatt járják végig az I. Világháború nevezetes helyszíneit, az olasz és a szlovén hadműveleti területeket.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó: Varga György

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu, YouTube

Igazolódott a reggel még csak pletykának tűnő hír: a legnagyobb és talán legismertebb informatikai cég, a Kék Óriás megvette az élő videóközvetítés magyar bajnokát, a Ustreamet.

hirado.hu

A koronavírus-járvány során a magyar védekezés volt az egyik legsikeresebb Európában, mert hazánkban eddig sikerült elkerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket – jelentette ki az igazságügyi miniszter, amikor az Európai Unió tagállamainak nagykövetével...

MTI Fotó

Európai szinten az egyik legsikeresebbnek nevezte a koronavírus-járvány elleni magyarországi védekezést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

2020. július 6., hétfő, Csaba