Müller Cecília: Az alacsony új fertőzöttségi szám még nem ad okot a fellélegzésre

Téma: 

A húsvét arról szólt, hogy „tegyünk egymásért". „Mindenki meghallotta a hívó szót" – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

 

A 80 éven felüliek már átoltottaknak számítanak

A kórházi oltópontok az ünnepi hétvégén folyamatosan működtek és ezen felül Budapesten 18 szakrendelőben is működtek oltópontok. Az átoltottság Magyarországon 24 százalékos, amely duplája az európai átlagnak. Hétfőre 2,432 millió beoltott ember van, aki már legalább az első oltást megkapta. 929 ezren már a második oltást is megkapták.

hirado.hu

„Ez vezet ki minket a járványból" - fogalmazott, aláhúzva, hogy a járvány még mindig nem csitul a világban, Magyarországon sem.

A 80 éven felüliek több mint 90 százaléka már átoltottnak számít, vagyis megkapta mind a két oltást.

Egyre több oltóponton „elfogynak” a 65 évesnél idősebb páciensek, de ez csak azokra vonatkozik, akik regisztráltak. Az átoltottsági ráta ebben a korosztályban 85 százalékos.

A várandósok oltását  Pfizer vakcinával folytatják

Ezen a héten Komárom-Esztergom megyében folytatódik az oltóbuszokon az oltás.

Kifejtette, hogy a szerdán érkező 247 ezer Pfizer vakcinával folytatják a pedagógusok második körös, valamint a lakosság oltását. A pedagógusok oltásának első köre rendben lezajlott.

A várandósok és szoptatós édesanyák vakcinációja is rendben zajlik, őket Pfizer és Moderna vakcinájával oltják. Az elmúlt öt hét alatt 1,5 millióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, így számuk 3,8 millióra emelkedett.

Müller Cecília ismertette a KSH adatait, amely szerint a lakosság 55,6 százaléka biztosan beoltatná magát, míg ötödük még bizonytalan.

A járvány nem nagyon csitul a világban

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a járvány nem nagyon csitul a világban és Magyarországon, ezért továbbra is szükség van a fegyelemre, a védekezésre – fogalmazott.

Az ünnepek alatt 260 fővel nőtt a kórházakban ápoltak száma, amely éppen meghaladta a 12 ezret és 1440 fő van lélegeztetőgépen, amely továbbra is nagyon magas szám  – tette hozzá.

Akinek visszamaradt tünete, jelentkezzen poszt-Covid ambulanciákon

​Azoknak, akik a koronavírus utóhatásaitól szenvednek, azoknak azt tanácsolta, hogy jelentkezzenek a poszt-Covid ambulanciáknál. Kellő óvatossággal kell kelezni az új fertőzöttek számának növekedését, amely az elmúlt 24 órában 1890 fő volt. A szennyvízvizsgálatok azt mutatják, hogy magas szinten stagnál a koronavírus örökítőanyag mennyisége, Szegeden és Szolnokon pedig enyhe emelkedést mértek. Mindez arra figyelmeztet, hogy valamennyi intézkedést tartsunk be.
Több ezer fegyelmezetlen szabályszegő

A rendőrök 3949 emberrel szemben intézkedtek a hosszú hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes ismertette: a hosszú hétvégén közterületen 3851, tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 68, kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 30 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Tájékoztatása szerint ezzel 47 223-ra nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma az erről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta.

Beszámolt arról, hogy a hosszú hétvégén sokan választották kikapcsolódásképp a parkokat, zöldterületeket. Múlt pénteken a főváros I. kerületében a Filozófusok kertjében kellett intézkedniük, ahol fiatalok nagy számban gyűltek össze maszk nélkül. Összesen 18 emberrel szemben intézkedtek szabálysértés miatt.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatti intézkedések közül eddig 313 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 719-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az üzletekben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A hosszú hétvégén Győr-Moson-Sopron megyében egy gönyűi virágbolt ideiglenes bezáratásáról döntött a rendőrség, mert ott nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

A Bács-Kiskun megyei Akasztón és a Pest megyei Maglódon egy-egy sörözőnél, Budapesten a Lánchíd utcában, továbbá a Csongrád megyei Üllésen kellett vendéglátóhelyekkel összefüggésben intézkedniük, mert nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

Utóbbi helyszínen egy vendég a mosdóban próbált elbújni a rendőrök elől – mondta az alezredes, aki szerint összesen 16 vendéggel és két üzemeltetővel szemben volt szükség rendőri intézkedésre és három vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen a hosszú hétvégén.

Kiss Róbert közölte, a hosszú hétvégén a kijárási és a csoportosulási, gyülekezési tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 3249-szor intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 60 864 hasonló esetben intézkedtek.

Múlt csütörtök este egy XIII. kerületi lakásban volt egy ötfős összejövetel, ahova csendháborítás miatt hívták a rendőröket. Közülük hárman a kijárási tilalmat megszegték. Ide a rendőröknek másodszor is ki kellett menniük intézkedni, mert az ellenőrzés ellenére is folytatták a rendezvényt, így őket a rendőrök előállították.

Vasárnap a körúton egy AirBnb lakásban kellett hat, a Dohány utcában pedig 11 emberrel szemben intézkedni hasonló okból – mondta.

A hosszú hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 367 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 930-szor intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, a hosszú hétvégén 22 275 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 44 172-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3794-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette.

A határforgalmat az alezredes zökkenőmentesnek nevezte, de Tompánál, Röszkénél és Csanádpalotánál a teherforgalomban a Magyarországra belépők 3 órás várakozással kell hogy számoljanak.

A járvánnyal összefüggésben 2020 tavasza óta 562 bűncselekmény miatt indult eljárás, ezekben összesen 114 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Forrás: hirado.hu

Kép: hirado.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

Az Európai Parlament plenáris ülése ma elfogadta a Szerbiáról szóló jelentést. Schöpflin György néppárti árnyék-jelentéstevő és Gál Kinga közös munkájának eredményeként a vajdasági magyarság számos aktuális problémája is hangsúlyosan szerepel a határozatban.

Októberben 1% alatt (0,9) volt az infláció, s ebben még nincs benne a november 1-jén életbe lépett 11,1%-kos rezsicsökkentés hatása.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kelet-közép-európai régióban tartósan alacsony kamatokra kell berendezkedniük a központi bankoknak, ehhez kell igazítani a monetáris és makroprudenciális politikájukat - ebben egyetértés alakult ki szerdán a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság...

2021. április 13., kedd, Ida