Müller Cecília: Ne válogassunk a vakcinák között, mindegyik ugyanolyan hatásos

Téma: 

Minden késlekedés nyitva hagyja a kaput a fertőzés veszélyének, ezért Müller Cecília országos tiszti főorvos mindenkit arra kér fogadja el a számára felkínált vakcinát, hiszen mindegyik hatásos. Kiemelte: fontos fegyver az oltás, ha ezzel élünk, bízhatunk benne, hogy meg lehet törni a felfelé ívelő járványgörbét.

A hétvégén 1600 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Kiss Róbert alezredes hozzátette:

ezzel 41 308-ra nőtt a szabályt megszegők száma.

Elmondta: a hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 471 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, közülük 410-en a tízezer lakosnál nagyobb településeken szegték meg a szabályt, 17-en tömegközlekedési eszközökön vagy megállókban, 44-en pedig üzletekben, bevásárlóközpontokban.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 831 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 617 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Ideiglenesen bezárattak két vendéglátóhelyet

A hétvégén két vendéglátóhelyet is ideiglenesen bezáratott a rendőrség. Egy debreceni vendéglátóhelyen szeszes italt fogyasztott egy vendég, Karcagon pedig az üzlethelyiségben többen fogyasztottak alkoholt. A helyek ideiglenes bezáratása mellett a vendégek ellen is szabálysértési eljárást indítottak.

A vendéglátóhelyekre január 30. óta vonatkoznak szigorúbb szabályok: a hétvégén hat emberrel szemben intézkedtek, amiért jogosulatlanul voltak vendéglátóhelyen. A szabályok bevezetése óta már 52-re nőtt az ilyen típusú szabálysértést elkövetők száma.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy a fővárosban egy I. kerületi társasházban kellett intézkedniük a rendőröknek péntek éjjel: a házban megsértették a magánrendezvényekre vonatkozó szabályokat azzal, hogy 74-en ünnepeltek egy születésnapot. A házigazdával és a résztvevőkkel szemben is szabálysértési eljárást indítottak.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 164-szer léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 249-szer intézkedtek.

Az elmúlt két napon 30 953 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 10 992 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 25 589-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1367-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – közölte az alezredes.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a napi járványügyi adatokat.

Meghalt 48, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2623 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kórházban 4489 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília megerősítette, hogy a pandémia harmadik hullámát éljük. Exponenciálisan nő az aktív fertőzöttek száma.

Letért a fokozatosan csökkenő görbéről  a járvány

– emelte ki.

Egyre növekvő számban azonosítunk új fertőzötteket.

A harmadik hullám elindulását jellemzően a vírus variánsok okozzák a világban. Bármely országban jelen lehetnek, és jelen is vannak ezek a variánsok, amelyek súlyos járvány hullámot indítottak el. A környező országok közül Csehország és Szlovákia nehéz helyzetbe került. Sajnos hazánkban is nő az aktív fertőzöttek száma. Egyre többen kerülnek kórházba.

Több ezer féle variáns jelent már meg a világban

378 főnél mutatták már ki az angol, 37 főnél egyéb variánst. Több ezer féle megjelent már a világban. Magyarországban brazíliai és dél-afrikai mutánst nem mutattak még ki.

Egyértelmű, hogy a variánsok nem utazás, hanem magyarországi, közösségi terjedés útján terjed. Hatékonynak bizonyultak a Pfizer/Bointech és Moderna vakcinái is a mutáns vírusokkal szemben.

Sorsdöntő két hét előtt állunk, mert most ennyi idő alatt több oltást tudunk beadni, mint eddig összesen.

Az európai átlag 3,9 százalékos átoltottság, Magyarországon ez a szám 4,6.

A tiszti főorvos kéri, hogy mindenki figyelje az értesítést arról, hogy elérhetővé vált számára az oltás.

Hamarosan a kínai Sinopharm vakcinával bővül a hazai oltóanyagok sora. Ez a vakcina egy elölt vírust tartalmaz, mely fertőzést, megbetegedést nem tud okozni, de jobban meg tudja mozdítani z immunrendszert, amelynek köszönhetően hosszabb és erőteljesebb védelmet nyújthat.

A magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technikával tervezik.

Müller Cecília mindenkitől azt kéri, hogy ne válogassunk a vakcinák között, mivel mindegyik ugyanolyan hatásos.

Minden késlekedés nyitva hagyja a kaput a fertőzés veszélyének. Nincs az a vakcina, amely 100 százalékos védelmet biztosít. Azonban minden oltás 70 százalék hatékonyság feletti. Ez nagyon jó, hiszen más vírusok ellen régóta alkalmaznak 50 százalék alatti védőoltásokat. Éljen mindenki az oltás lejtőségével.

A Sinopharm vakcina 18 éves kor felett bárkinek adható. A súlyos lefolyástól, szövődményektől megóvja az idősebbeket is.

Előfordulhat hőemelkedés, láz, izomfájdalom a második oltás után, mintha influenzás lenne a beoltott, de ezzel szembe kell nézni és el fog múlni, különös beavatkozás nélkül. Láz esetén lázcsillapító alkalmazására lehet szükség. Ez a szervezet immunreakciójából adódik. Minden vakcina, minden gyógyszer esetében bejelentendők a reakciók, annak érdekében, hogy folyamatosan lássák egy-egy anyag hatásait.

Kérdésre válaszolva azt mondta, általában helyi reakciókkal találkoznak a kollégák, helyben minimális fájdalom, duzzanat alakulhat ki az oltás helyén. Fejfájásról számoltak be, amely 1-2 napig tartott. Esetleg nyirokcsomó-duzzanat előfordulhat. Ezek a tünetek maguktól elmúlnak. A paracetamolt ajánlják a gyártók az oltási reakciókra.

Nagyon szeretnék, ha nem kellene szigorítani a szabályokon. Egyelőre nem tervezik, de ez a szabályok betartásán múlik.

Fontos fegyver az oltás, ha élünk vele, bízhatunk benne, hogy meg lehet törni a felfelé ívelő járványgörbét

– zárta szavait az országos tiszti főorvos.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

A brazilok (20-6) és az Európa-bajnoki címvédő olaszok (10-4) után a csoportzáró mérkőzésen a kazahokat is könnyedén, 18-7-re győzte le a magyar női vízilabda-válogatott, és ezzel megnyerte négyesét a barcelonai vizes világbajnokságon.

MTI/Máthé Zoltán

Az alapjövedelem ellentétes az emberi természettel, az élet teljesen máshogy működik - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában szerdán.

MTI Fotó Kálmándy Ferenc

Ünnepélyes keretek közt jelképesen összeöntötték az idei Magyarok Kenyerének sütéséhez Kárpátalja magyarlakta településein gyűjtött búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente