Müller Cecília: Ne vásároljanak koronavírustesztet az interneten

Téma: 

Ne vásároljanak interneten koronavírustesztet, ne folytassanak öndiagnózist – kérte Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 43 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen – hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

 

A pozitív PCR-teszt nem feltétlenül jelent fertőzőképességet,

előfordulhat az, hogy az orvos már gyógyultnak nyilvánítja a beteget, de még mindig egy-két napig pozitív tesztet produkál, azonban ekkor már nem fertőz – hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tiszti főorvos.

MTI Fotó

Fontos, hogy az egészségügyi állapotunkat, az immunrendszerünket fitten tartsuk. Figyeljünk a megfelelő mozgásra, az étkezésre – hangsúlyozta.

A tiszti főorvos közölte, hogy az influenza elleni védőoltások már elérhetők. Kétféle oltóanyag áll rendelkezésre, gyerekek és felnőttek számára. A felnőtteknek adható, három komponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít.

Koronavírus ellen a védőoltás nem ad védelmet, de segít abban, hogy ne gyengüljön le a szervezetünk egy esetleges influenza miatt, így csökkenti annak a lehetőségét, hogy elkapjuk a betegséget.

A kormány és az operatív törzs szeretné, hogy azok is oltassák be magukat, akik munkájuk folytán kockázati csoportnak számítanak, mint a kormánytisztviselők, az egészségügyi dolgozók, a szociális intézményben dolgozók, az ügyfélfogadással foglalkozók.

A napokban bereklámozott orrspray hatékonysága a koronavírus ellen még nem bizonyított. Ha gyakran használjuk, kárt is okozhatunk, mert a spray kiszáríthatja az orrnyerget, amin könnyebben megtelepedhet bármilyen kórokozó – fejtette ki Müller Cecília.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését.  Jelenleg 48 óvodában és 24 iskolában van rendkívüli szünet, 188 osztálynál és 9 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a favipiravir és remdesivir készítmények kizárólag intézményi használatra vannak, legtöbbjük még nincs is törzskönyvezve. Csak kórházi felügyelet alatt lehet ezeket használni.

A tiszti főorvos szintén arra kérte az embereket, hogy

ne vásároljanak gyorstesztet az interneten, és ne folytassanak öndiagnózist.

Karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Romániába

Romániai operatív törzs legújabb döntése alapján Magyarországról Romániába karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes.

Azt is elmondta, hogy 3343 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 513-öt határátlépés alkalmával. Így jelenleg 24710-en vannak hatósági házi karanténban.

Szerdán 1081 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén szabályainak betartását.

A személyforgalom zökkenőmentesen halad, a teherfogalom esetében kell nagyobb várakozási idővel számolni.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint közel negyven esetben azért intézkedtek a rendőrök, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 37 esetben pedig azért, mert üzletben vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb zárt helyen szegték meg a védelmi intézkedés szabályait.

A kormányrendelet szeptember 21-i hatálybalépése óta szerda éjfélig országosan 1316 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedésekkel kapcsolatban elkövetett szabálysértések miatt. 1226 esetben alkalmaztak figyelmeztetést – emelte ki a rendőr alezredes.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

A cseh gyerekek mintegy 51 százaléka találkozott már az interneten vagy telefonon keresztüli molesztálással. Többnyire szóbeli támadásokról volt szó.

MTI Fotó: Komka Péter

A 6-7 évesek zöme már rendszeres internethasználó, a 10-15 évesek kétharmada pedig minden nap fellép a világhálóra - derül ki egy hazai kutatásból.

Megszúrta az interneten udvarló vetélytársát
Nehezményezte barátnője chatelését, ezért mellbe szúrta a lány beszélgető partnerét egy 19 éves férfi.
 
Káros tartalmú szoftver terjed az interneten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya eljárást folytat az Interneten terjedő „Ransomware” elnevezésű vírussal kapcsolatban.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente