Nagy előrelépés Benkő szerint a magyar haderőfejlesztési program

Téma: 

Nagy előrelépésnek nevezte a magyar honvédelmi és haderőfejlesztést a honvédelmi miniszter az M1 Ma este adásában.

Benkő Tibor kifejtette: európai viszonylatban is jelentősnek tekinti a magyar haderőfejlesztést és annak ütemét.

MTI Fotó Ujvári Sándor

Nemcsak a modern technikai eszközök beszerzését, hanem a honvédelmi és haderőfejlesztési program egészét, benne a hazafias honvédelmi neveléssel, a tartalékos rendszerrel, az oktatással és a katonai életpályával – közölte.

A miniszter kérdezték a Leopard 2A4HU harckocsikról is, amelyek a múlt héten érkeztek meg a Magyar Honvédséghez.

Benkő Tibor azt mondta, ezek a páncélosok átmenetet biztosítanak a keleti technikáról a nyugatira.

Nagyon korszerű eszközök, de Magyarországnak a „hatalmas ugrást" a 2023-ban érkező A7-es típusú harckocsik jelentik majd - tette hozzá, megjegyezve: 2023-ban csak Németországnak, Dániának és Magyarországnak lesznek ilyen típusú páncélosaik.

Benkő Tibort kérdezték arról is, hogy a Népszava múlt heti cikke szerint 14 milliárd forintba kerül a Magyar Honvédség Airbus repülőinek karbantartása a következő években. A miniszter azt mondta: az említett összeg pontos, a következő öt évben a gépek karbantartását, üzemidő szerinti javítását foglalja magában.

Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció állítása szerint ezek a gépek nem honvédségi, hanem kormánygépek, Benkő Tibor kiemelte: a képviselők a Honvédelmi Minisztériumban megtekinthetik a repült órák nyilvántartását.

Ezekből kiderül, hogy a repült idő mintegy 80 százalékát katonai jellegű feladatok adták. A kormánytagok szállítása a honvédségi gépekkel egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb, és ez egy 2005-ben kötött, több minisztérium közötti megállapodás alapján történik – mondta.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balázs Attila

Több mint húszezer gyermek után igényelték a Köldökzsinór-program keretében az anyasági támogatást és a fiatalok életkezdési támogatását, a babakötvényt – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke hétfőn az M1 Ma reggel műsorában.

EPA/Mandel Ngan

Az amerikai törvényhozók úgy gondolják, hogy túl nagy hatalomra és befolyásra tett szert a négy legnagyobb amerikai internetes cég – az Amazon, az Apple, az Alphabet és a Facebook –, legalábbis több amerikai törvényhozó osztotta ezt a vélelményt a vállalatvezetők szerdai...

MTI Fotó Bruzák Noémi

Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a...

MTI/EPA/Andy Rain

Az Ipsos 16 országban végzett felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, rossz döntés volt Nagy-Britannia részéről, hogy kilép az Európai Unióból.

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel