Naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát gyűjthetünk

Téma: 

Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden, a honlapján.

 

Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról – írja közleményében a hivatal.

MTI Fotó Varga György

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

Kereskedelmi forgalomba hozatalnál fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. A Nébih arra kéri a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.

A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. A Nébih szerint a szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Varga György

Kapcsolódó cikkeink

Tiszaújváros: 60 kilogramm burgonyát tulajdonított el - elfogták

A rendőrök elfogták azt a férfit, aki több kilogramm krumplit lopott el egy tiszaújvárosi ingatlanból. Lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen. A nyomozás adatai szerint az elkövető 2013.

Legfeljebb 20 liter ivóvizet vihetünk ki Szlovákiából január közepétől, a parlament kedden az alkotmány októberi kiegészítéséhez kapcsolódva elfogadta a víztörvény módosítását.
hirado.hu

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. szóvivője Berczelly Réka az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában elmondta, hogy most hajnalban kellett előre állítani az órát.

2019. július 20., szombat, Illés